Wykonanie
Czasami mam ochotę na coś słodkiego, zazwyczaj wtedy, gdy w domu nie mam nic i nie chce mi się z niego wychodzić... Wtedy przypominam sobie smaki dzieciństwa i wszystko to, co udało się zrobić w
sumie z niczego... Pewnie też pamiętacie lizaki z
cukru, blok
czekoladowy (robię genialny :) kiedyś się pochwalę) albo owsiane "
czekoladowe"
ciasteczka ...Tym razem właśnie takie
ciasteczka przygotowałam.Składniki:3 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
cukru1/2 kostki masła/margarynykilka łyżek
mleka (powiedzmy, że 8)4 łyżki
kakaoPrzygotowanie:W średniej wielkości garnku (najlepiej z grubym dnem) roztapiamy
masło, do niego dodajemy
cukier, ciągle mieszamy. Następnie dodajemy
kakao (znowu mieszamy) i
mleko (mieszamy), jak już wszystkie składniki będą gładką, błyszczącą maso-polewą zdejmujemy z ognia i dodajemy
płatki, najlepiej porcjami i znowu mieszamy :)Po tym jak wszystko będzie dokładnie wymieszane, formujemy kulki, wykładamy je na talerz przykryty folią spożywczą i przenosimy do lodówki. Tym razem użyłam foremek, które wyłożyłam folią, a do środka włożyłam masę.Następnie nasze
ciastka powinny trafić na kilka godzin do lodówki, jak ktoś nie może wytrzymać (jak ja) można włożyć je do zamrażalnika, ale pamiętajcie by po jakimś czasie jednak przenieść je do lodówki.Gotowe
CZEKOLADOWO-OWSIANE
CIASTKA prezentują się tak:Muszę przyznać, że taka porcja nawet jak dla mnie była za duża do zjedzenia na raz... Ale na dwa było już idealnie ;)SMACZNEGO!