Wykonanie
Danie idealne na dzień świętego
Patryka, który obchodzony jest w Irlandii 17 marca. Święty
Patryk wprowadził chrześcijaństwo na zielonej wyspie, a do wytłumaczenia tubylcom tajemnicy Trójcy Przenajświętszej wykorzystał trójlistną koniczynkę :) Ja osobiście nigdy nie byłam na tej pięknej wyspie, ale to danie od razu z nią mi się skojarzyło :)Jeśli lubcie
szpinak i bezmięsne obiady, jest to coś dla Was :)
Składniki:250g
makaronu np. kolanka1 łyżeczka
soliSos
szpinakowy:400g
mrożonego szpinaku (brykiet)30g
margaryny lub
masła2 średnie ząbki
czosnku100ml słodkiej
śmietanki100ml
wodySólPieprzDodatkowo:½ szklanki
wody1 płaska łyżka
mąkiTłuszcz rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy zamrożony
szpinak, podlewamy
wodą i dusimy pod przykryciem, co pewien czas mieszając. Gdy
szpinak się całkowicie rozpuści, dodajemy
śmietanę i dusimy około 5 minut, po czym dodajemy rozmieszaną
wodę z
mąką i mieszamy do czasu gdy się zagotuje. Na koniec dodajemy przeciśnięty
czosnek i przyprawiamy całość
solą i
pieprzem do smaku. Pozostawiamy pod przykryciem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, do chwili gdy będzie miękki, odcedzamy i podajemy z
szpinakowym sosem.
R E K L A M A