ßßß Cookit - przepis na Nutellinka - ciasto z nutellą

Nutellinka - ciasto z nutellą

nazwa

Wykonanie

Nutellinka, czyli ciasto z nutellą, śliwkami i bitą śmietanką, a wszystko na puszystym kakawym biszkopcie :) Kolejny niezawodny przepis z zeszytu mojej Pani Teściowej :)
Bardzo dobre ciasto nie tylko dla amatorów nutelli, ale dla każdego kto lubi coś na czekoladowo :)
Nutellinkę możecie również przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już jak w przepisie :)
Składniki:
400 – 500g suszonych śliwek
250ml alkoholu (rumu, spirytusu lub wódki)
500ml śmietany kremówki (30%)
2 śmietan fixy
2 łyżeczki cukru waniliowego
Krem:
1 średni słoik nutelli
200g miękkiego masła
Biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
Suszone śliwki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, a następnie wkładamy do słoika, lekko uciskamy, po czym zalewamy alkoholem, zakręcamy słój i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej tak przygotować śliwki dzień wcześniej.
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Po dodaniu wszystkich żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem.
Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, około 25 – 30 minut.
Z śliwek odsączamy alkohol, którym będziemy nasączać biszkopt. Każdą śliwkę kroimy na drobniejsze części np. w ćwiartki.
Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego nutellę i jeszcze chwilę miksujemy. Z gotowego kremu odkładamy około 1/4, a do reszty dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy łyżką.
Wystudzony biszkopt przekrawamy poziomo na dwie równe części, a następnie dolną warstwę lekko nasączamy alkoholem pozostałym ze śliwek, smarujemy kremem ze śliwkami, przykrywamy kolejnym biszkoptem, który smarujemy kremem bez śliwek.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan fixem, a następnie ozdabiamy nią ciasto. W wersji szybszej wystarczy rozsmarować ubitą śmietanę po cieście, a w wersji bardziej czasochłonnej, ale może lepiej wyglądającej, wyciskamy śmietanę przy pomocy szprycy. Gotowe ciasto odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 2 godziny,a najlepszą konsystencję ma następnego dnia.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/05/nutellinka.html