ßßß Cookit - przepis na sernik pasiak

sernik pasiak

nazwa

Wykonanie

kilka dni temu skuszeni zapachem z osiedlowej cukierni postanowiliśmy wstąpić i zobaczyć co też tam mają smakowitego. skusiłam się na wielką kremówkę ( w życiu nie miałam kremówki z taka ilością kremu i tak cienkim ciastem!! :) ) , mój ślubny natomiast zauroczył się sernikiem na zimno. był tak ładny i tak smaczny, ze postanowiłam sama zrobić takiego pasiaka :) a co, panie w cukierni potrafią to ja tez ;)
fakt, jest trochę więcej roboty niż ze zwykłym na zimno, ale jest śliczny i warto raz na czas spędzić w kuchni trochę więcej czasu.
składniki ( forma klasyczna keksówka) :
400 ml śmietany kremówki
2 serki danio waniliowe ( klasyczne , małe)
3 galaretki różnokolorowe ( u mnie pomarańczowa, z owoców leśnych, agrestowa)
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki wody
każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wody ( połowa wody niż w przepisie na opakowaniu). studzimy. pół galaretki ( pomarańczowej) wlewamy na formę i wstawiamy do lodówki aby stężała. śmietanę ubijamy z serkami na puszysta masę ( można dodać trochę cukru pudru, jeśli ktoś lubi słodkie) . do 1/3 masy dodajemy resztę pomarańczowej galaretki i 1/3 wody z żelatyną i miksujemy jeszcze chwilę. gdy galaretka w formie się zsiadła wylewamy na nią masę śmietanowo-galaretkową. i wstawiamy do lodówki, a gdy masa się zsiądzie , powtarzamy "paski " z reszty galaretek i masy . gdy juz cały sernik jest zrobiony, i dobrze stężały , można formę wstawić na kilka sekund do gorącej wody ( aby galaretka puściła od formy) i wywracamy "do góry nogami " na deskę . i gotowe :)
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2012/07/sernik-pasiak.html