Wykonanie
Buraki nie są jednym z podstawowych składników mojego menu, a bardzo je lubię, więc postanowiłam je przemycić w innej wersji niż tradycyjne tarte
buraczki, które czasem zabieram z domu:PPomijając długi czas gotowania tych przepięknych w barwie roślin uprawnych, całe przygotowanie dipu jest bardzo szybkie i proste:)Dip można traktować jako sos do kanapek i przekąsek ale również jako chłodnik:)Przepis zaczerpnęłam z książki Micheli Neri "Przekąski".
Składniki:3
buraki200g
jogurtu naturalnegosok wyciśnięty z 1/2
cytryny1 łyżeczka zmielonego
kminkusól,
pieprzPrzygotowanie:Ugotuj
buraki aż będą miękkie, około 50min. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz je pokrój na kawałki. Zmiksuj je ze wszystkimi składnikami w malakserze aż uzyskasz gładką masę.Podawaj z
pieczywem:)