Wykonanie
Szarloka, to chyba jedno z najpopularniejszych i najsmacznejszych
polskich wypieków ;) Narazie oszczędnie, bo
jabłek tylko pare sztuk, ale już nie
mogę doczekać się lata i ton pochnących
cynamonem placków. Dla urozmaicenia, szarlotkowy misz-masz- jeszcze gorące (lekko rozpadające się) kawałki w kokilkach, obficie posypane
cukrem pudrem!
Składniki:100 g
masła3 i 1/2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru pudru2 łyżeczki
cukru z
wanilią4
jabłka3 łyżki
soku z cytryny3 łyżeczki
cynamonuopcjonalnie:
cukier puder do posypania
Masło posiekać z
mąką, dodać
cukier, zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na około 20 minut. Przez ten czas obrać i zetrzeć na tarce
jabłka, skropić
sokiem z cytryny.
Ciastem wylepić keksówkę (pozostawić 1/4 na kruszonkę), nałożyć
jabłka, posypać
cynamonem, przykryć kruszonką. Piec 30- 45 minut w 180 stopniach. Jeszcze gorącą przełożyć do kokilek i posypać
cukrem pudrem. Smacznego :)