ßßß Cookit - przepis na Szarlotka pod kołderką z kruchego ciasta

Szarlotka pod kołderką z kruchego ciasta

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 350 gramów
cukier puder 3 łyżek stołowych
margaryna 200 gramów
jabłka 1 kilogramów
masło 70 gramów
mąka 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
cukier 150 gramów
Wykonanie:
Ciasto: margarynę zmiksować z połową cukru pudru oraz połową mąki i 3 łyżkami zimnej wody, dodać resztę mąki i zagnieść, zawinąć w folię i włożyć na 45 minut do lodówki.
Oczyszczone jabłka pokroić w plasterki, a z 3łyżek mąki, soku z cytryny, cynamonu, 70g masła i 150g cukru zagnieść kruszonkę. W płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i obsypanym bułką tartą, równą warstwą rozłożyć jabłka i posypać kruszonką. Brzeg naczynia posmarować wodą i przykryć naczynie rozwałkowanym krążkiem ciasta. Nadmiar ciasta obciąć równo z brzegiem i wykorzystać do przybrania. Po środku zrobić otwór, aby para mogła swobodnie uchodzić. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7952/Szarlotka-pod-kolderka-z-kruchego-ciasta