Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 350 gramów
cukier puder 3 łyżek stołowych
margaryna 200 gramów
jabłka 1 kilogramów
masło 70 gramów
mąka 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
cukier 150 gramówWykonanie:Ciasto:
margarynę zmiksować z połową
cukru pudru oraz połową
mąki i 3 łyżkami zimnej
wody, dodać resztę
mąki i zagnieść, zawinąć w folię i włożyć na 45 minut do lodówki.Oczyszczone
jabłka pokroić w plasterki, a z 3łyżek
mąki,
soku z cytryny,
cynamonu, 70g
masła i 150g
cukru zagnieść kruszonkę. W płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem i obsypanym
bułką tartą, równą warstwą rozłożyć
jabłka i posypać kruszonką. Brzeg naczynia posmarować
wodą i przykryć naczynie rozwałkowanym krążkiem ciasta. Nadmiar ciasta obciąć równo z brzegiem i wykorzystać do przybrania. Po środku zrobić otwór, aby para mogła swobodnie uchodzić. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: