ßßß Cookit - przepis na Jabłka i Gruszki pod Kruszonką

Jabłka i Gruszki pod Kruszonką

nazwa

Wykonanie

Szybki, jesienny, aromatyczny wypiek. Chyba najprostszy jaki może być. Kilka ruchów i powstaje owocowo-cynamonowe niebo dla podniebienia. Na ciepło pysznie rozgrzewa. Jednak dla urozmaicenia nie zaszkodzi podać z gałką lodów, które rozpłyną się pod wpływem ciepła, dodając jeszcze więcej uroku chwilom spędzonym w coraz dłuższe jesienne wieczory.
Składniki:
4 jabłka
3 gruszki
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru z wanilią
1/2 łyżki cynamonu
Kruszonka:
200 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
100 g zimnego masła
Owoce obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło zagnieć na kruszonkę.
Owoce przełóż do ramekinów lub innych naczyń żaroodpornych (u mnie 4 ramekiny o boku 11 cm), a następnie posyp kruszonką. Zapiekaj w 180°C przez 50 - 60 minut.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/10/jabka-i-gruszki-pod-kruszonka.html