Wykonanie
Szybki, jesienny, aromatyczny wypiek. Chyba najprostszy jaki może być. Kilka ruchów i powstaje
owocowo-
cynamonowe niebo dla podniebienia. Na ciepło pysznie rozgrzewa. Jednak dla urozmaicenia nie zaszkodzi podać z gałką
lodów, które rozpłyną się pod wpływem ciepła, dodając jeszcze więcej uroku chwilom spędzonym w coraz dłuższe jesienne wieczory.
Składniki:4
jabłka3
gruszki1-2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
cukru z
wanilią1/2 łyżki
cynamonuKruszonka:200 g
mąki pszennej80 g
cukru pudru100 g zimnego
masłaOwoce obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, wymieszaj z
sokiem z cytryny. Dodaj
cukier i
cynamon, dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Mąkę,
cukier puder i pokrojone w kostkę
masło zagnieć na kruszonkę.
Owoce przełóż do ramekinów lub innych naczyń żaroodpornych (u mnie 4 ramekiny o
boku 11 cm), a następnie posyp kruszonką. Zapiekaj w 180°C przez 50 - 60 minut.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny