Wykonanie
Podobno smak dzieciństwa. Pierwszy raz zrobiłam go z prezentu- kilograma
mleka w proszku. Obłędnie
czekoladowy, apetycznie ciemny, mocno (nie)dietetyczny, naprawdę przepyszny! Przepis znalazłam na kotlet.tv i raczej przesadziłam z
kakao;)
250 g
masła lub
margaryny500 g
mleka w proszku1/2 szklanki
wody1,5 szklanki
cukru lub
cukru pudru6 łyżek
kakao450 g
herbatnikówgarść
orzechów włoskichDo rondelka wlać
wodę, wrzucić tłuszcz, gotować do rozpuszczenia
masła.
Potem dodać
cukier, mieszać do rozpuszczenia. Do mieszanki dodać
kakao, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Przez ten czas 1/2
herbatników pokruszyć bardzo drobno, wymieszać z
mlekiem w proszku. Zawartość rondelka przelać do miski z suchymi składnikami, wymieszać na gładką masę, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pozostałe
herbatniki powciskać do masy i wyrównać ją zwilżoną dłonią. Wstawić do zamrażarki na 1- 3 godziny. Kroić
ostrym nożem. Smacznego!