Wykonanie
To propozycja dla tych z Was, którzy lubią robić domowe
słodycze :)
Czekoladki są łatwe w przygotowaniu, chociaż niekoniecznie szybkie, bo dokładne wypełnienie zagłębień
czekoladą jest nieco pracochłonne. Swoje
czekoladki nadziałam musem z
malin, Wy za to możecie użyć własnych ulubionych
owoców ;)
100 g (tabliczka)
czekolady3/4 tabliczki
czekolady rozpuścuć w kąpieli
wodnej. Za pomocą małej łyżeczki rozprowadzić jej warstwę we wgłębianiach foremki (zapełniłam 12). Wstawić do zamrażarki na 5- 10 minut.nadzienie:1/2 szklanki
malin (użyłam mrożonych)łyżka
cukru pudrułyżeczka
cukru z
waniliąłyżeczka
soku z cytrynyopcjonalnie: łyżeczka
rumuW czasie gdy
czekolada zastyga przygotować nadzienie.
Maliny zmiksować na mus. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek (możecie pominąć). Do musu dodać
cukier puder,
cukier z
wanilią,
sok cytrynowy i
rum.Zastygnięte,
czekoladowe skorupki wypełniać do 3/4 wysokości nadzieniem i znów mrozić około 30- 40 minut. Rozpuścić pozostałe 25 g
czekolady i dobrze wystudzić, cały czas mieszając. Całą powierzchnię
czekoladek pokryć
czekoladą, a po chwili zdjąć nadmiar (np. za pomocą szpatułki do
tortów albo noża). Ponownie wstawić do zamrażarnika na 10 minut. Smacznego!