Wykonanie
Napoleonka na kruchym cieście, czyli duże, kruche
ciastka przełożone masą budyniową. Do jej przygotowania nadadzą się też skrawki ciasta z wielkanocnego mazurka albo sernika. Wystarczy je rozwałkować (im cieniej tym lepiej, napoleonka będzie miała wtedy więcej warstw), powykrawać koła i dalej postępować jak w przepisie. Jej smak możecie zmieniać, co kilka warstw dodając na przykład
marmoladę, kawałki
czekolady czy posiekane batoniki :)
kruche ciasto:3/4 szklanki
mąki60 g zimnego
masła3 łyżki
cukru pudru2 łyżki kremówkikostka
loduMąkę posiekać z
masłem, dodać
cukier, kremówkę i stopiony
lód, szybko zagnieść ciasto. Chłodzić przez minimum 30 minut. Rozwałkować na grubość 1- 2 mm, wykrwawać koła o średnicy 7- 10 mm. Piec około 10- 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.masa budyniowa:opakowanie budyniu (40 g)500 ml
mleka50 g miękkiego
masła3- 4 łyżki
cukru z
waniliąOkoło 450 ml
mleka zagotować, w pozostałej części rozpuścić
budyń i
cukier. Do gotującego się
mleka wlać rozrobiony
budyń, mieszać aż masa zgęstnieje i odstawić do wystudzenia.
Masło zmiksować na puch, stopniowo dodawać
budyń, ciągle miksując.Wystudzone
ciastka przekładać masą budyniową. Wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Smacznego!