ßßß Cookit - przepis na Napoleonka

Napoleonka

nazwa

Wykonanie

Napoleonka na kruchym cieście, czyli duże, kruche ciastka przełożone masą budyniową. Do jej przygotowania nadadzą się też skrawki ciasta z wielkanocnego mazurka albo sernika. Wystarczy je rozwałkować (im cieniej tym lepiej, napoleonka będzie miała wtedy więcej warstw), powykrawać koła i dalej postępować jak w przepisie. Jej smak możecie zmieniać, co kilka warstw dodając na przykład marmoladę, kawałki czekolady czy posiekane batoniki :)
kruche ciasto:
3/4 szklanki mąki
60 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kremówki
kostka lodu
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, kremówkę i stopiony lód, szybko zagnieść ciasto. Chłodzić przez minimum 30 minut. Rozwałkować na grubość 1- 2 mm, wykrwawać koła o średnicy 7- 10 mm. Piec około 10- 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
masa budyniowa:
opakowanie budyniu (40 g)
500 ml mleka
50 g miękkiego masła
3- 4 łyżki cukru z wanilią
Około 450 ml mleka zagotować, w pozostałej części rozpuścić budyń i cukier. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń, mieszać aż masa zgęstnieje i odstawić do wystudzenia. Masło zmiksować na puch, stopniowo dodawać budyń, ciągle miksując.
Wystudzone ciastka przekładać masą budyniową. Wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/03/napoleonka.html