ßßß Cookit - przepis na Kruche jagodzianki

Kruche jagodzianki

nazwa

Wykonanie

2 szklanki mąki
30 g masła
4- 6 łyżek kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
150 g jagód
4 łyżki cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie: łyżeczka cukru z wanilią
Mąkę posiekać z masłem, dodać śmietanę i cukier, zagnieść ciasto. Włożyć na 15- 20 minut do zamrażarki. Tuż przed wyciągnięciem ciasta z chłodziarki przebrane owoce połączyć z cukrem i skrobią. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1,5- 3 mm, powycinać kwadraty (10- 12) o boku około 10 cm. Na każdy z nich nakładać owoce, zlepiać brzegi dłonią i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15- 17 minut. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/07/pyszne-kruche-jagodzianki.html