ßßß
Witajcie! Już dawno chcieliśmy zrobić rurki z kremem i udało się w końcu kilka dni temu. Ciasto z tego przepisu jest świetne - zagniata się je błyskawicznie. Rurki napełniliśmy bitą śmietaną bo wolimy ją od kremu budyniowego. Do ciasta warto też dodać ze 3-4 łyżki cukru, aby było jednak bardziej słodkie.Składniki:1 szklanka kwaśnej śmietany500 g mąki4 łyżki cukru1 białko250 g masła1 łyżka ekstraktu z waniliidodatkowo: 300 ml śmietany 36 % + 3 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i cukier. Pozagniatać lekko palcami po czym wlać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do lodówki na godzinę.Po tym czasie należy wyjąc ciasto z lodówki i rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta wycinać długie paski i nawijać na foremki do pieczenia rurek. Każdą rurkę posmarować białkiem i posypać cukrem.Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno dodając pod koniec ubijania 3 łyżki cukru pudru. Do wystudzonych rurek wyciskamy ze szprycy bitą śmietanę.Smacznego!