Wykonanie
Witajcie! Już dawno chcieliśmy zrobić rurki z kremem i udało się w końcu kilka dni temu. Ciasto z tego przepisu jest świetne - zagniata się je błyskawicznie. Rurki napełniliśmy
bitą śmietaną bo wolimy ją od kremu budyniowego. Do ciasta warto też dodać ze 3-4 łyżki
cukru, aby było jednak bardziej słodkie.Składniki:1 szklanka kwaśnej
śmietany500 g
mąki4 łyżki
cukru1
białko250 g
masła1 łyżka ekstraktu z
waniliidodatkowo: 300 ml
śmietany 36 % + 3 łyżki
cukru pudruMąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki
masło i
cukier. Pozagniatać lekko palcami po czym wlać
śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do lodówki na godzinę.Po tym czasie należy wyjąc ciasto z lodówki i rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta wycinać długie paski i nawijać na foremki do pieczenia rurek. Każdą rurkę posmarować
białkiem i posypać
cukrem.Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Zimną
śmietanę ubijamy mikserem na sztywno dodając pod koniec ubijania 3 łyżki
cukru pudru. Do wystudzonych rurek wyciskamy ze szprycy
bitą śmietanę.Smacznego!