ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ciasto ze śliwkami - krucho- drożdżowe za razem miękkie i chrupiące. Poza sezonem użyjcie mrożonych śliwek albo powideł śliwkowych, na przykład ze słodkich węgierek. Ja gotowe ciasto polałam lukrem z soku i skórki cytrynowej utartymi z cukrem pudrem, ale równie dobrze możecie zastąpić go maślaną kruszonką z cynamonem. Ciasto krucho- drożdżowe świetnie sprawdzi się też do przygotowania rogalików i ciastek!
50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i łyżkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Resztę mąki przesiać do miski, dodać masło, zaczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. Odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
Ponadto:
500 g śliwek
Śliwki przepołowić i pozbawić pestek.
Blachę o wymiarach 20 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, przełożyć do blachy, wyłożyć śliwki. Odstawić na około 30 minut, by podrosło. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/08/ciasto-ze-sliwkami.html