Wykonanie
Ciasto ze
śliwkami - krucho-
drożdżowe za razem miękkie i chrupiące. Poza sezonem użyjcie mrożonych
śliwek albo
powideł śliwkowych, na przykład ze słodkich węgierek. Ja gotowe ciasto polałam lukrem z soku i
skórki cytrynowej utartymi z
cukrem pudrem, ale równie dobrze możecie zastąpić go
maślaną kruszonką z
cynamonem. Ciasto krucho-
drożdżowe świetnie sprawdzi się też do przygotowania rogalików i
ciastek!
50 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukruDrożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać
śmietanę i łyżkę
mąki, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Resztę
mąki przesiać do miski, dodać
masło, zaczyn
drożdżowy i zagnieść ciasto. Odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę.Ponadto:500 g
śliwekŚliwki przepołowić i pozbawić pestek.Blachę o wymiarach 20 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, przełożyć do blachy, wyłożyć
śliwki. Odstawić na około 30 minut, by podrosło. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!