Wykonanie
Powoli małymi krokami pojawiają się
owoce...Niektórzy mają już
truskawki w ogródkach, krzaki z
jagódkami...Trzeba to wykorzystać....Składniki:( dla 4 osób)90g
cukruSok z jednej
cytryny500 g dojrzałych
truskawek,
jagód,
malin(świeżych lub mrożonych)90 g
miodu akacjowego6 jaj100 ml creme fraicheSzczypta
cynamonu w proszku80 g
masła8 kromek
chleba tostowego2 łyżki
cukru drobnoziarnistegoPrzygotowanie:(40 minut)W rondlu wymieszać
cukier,
sok z cytryny i 3 łyżki ody. Podgrzewać wszystko aż do rozpuszczenia
cukru.
U myć i delikatnie osuszyć
owoce, przekroić
truskawki na pół i wrzucić wszystko do
syropu w rondlu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5-10 minut ( dłużej w przypadku
owoców mrożonych). Gotować do otrzymaniu musu.O dsączyć mus i zebrać sok. Wlać do rondla, dodać
miodu i zagotować, regularnie mieszając. Gotować przez około 10 minut aż do otrzymania gęstego
syropu, który należy dodać do ugotowanych
owoców.D o miseczki wbić
jajka i zamieszać je z creme fraiche i
cynamonem. Roztopić na patelni ( na średnim ogniu) ¼
masła. Obtoczyć 2 kromki
chleba tostowego w ubitych jajach i złocić na patelni przez 2-4 minuty.Powtórzyć czynność z pozostałymi kromkami
pieczywa. Włożyć
pieczywo do nagrzanego piekarnika. Na każdy talerz nałożyć oi 2 kromki
chleba, posypać
cukrem pudrem, na wierzch włożyć
mus owocowy.