ßßß
Powoli małymi krokami pojawiają się owoce...Niektórzy mają już truskawki w ogródkach, krzaki z jagódkami...Trzeba to wykorzystać....Składniki:( dla 4 osób)90g cukruSok z jednej cytryny500 g dojrzałych truskawek, jagód, malin(świeżych lub mrożonych)90 g miodu akacjowego6 jaj100 ml creme fraicheSzczypta cynamonu w proszku80 g masła8 kromek chleba tostowego2 łyżki cukru drobnoziarnistegoPrzygotowanie:(40 minut)W rondlu wymieszać cukier, sok z cytryny i 3 łyżki ody. Podgrzewać wszystko aż do rozpuszczenia cukru.
U myć i delikatnie osuszyć owoce, przekroić truskawki na pół i wrzucić wszystko do syropu w rondlu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5-10 minut ( dłużej w przypadku owoców mrożonych). Gotować do otrzymaniu musu.O dsączyć mus i zebrać sok. Wlać do rondla, dodać miodu i zagotować, regularnie mieszając. Gotować przez około 10 minut aż do otrzymania gęstego syropu, który należy dodać do ugotowanych owoców.D o miseczki wbić jajka i zamieszać je z creme fraiche i cynamonem. Roztopić na patelni ( na średnim ogniu) ¼ masła. Obtoczyć 2 kromki chleba tostowego w ubitych jajach i złocić na patelni przez 2-4 minuty.Powtórzyć czynność z pozostałymi kromkami pieczywa. Włożyć pieczywo do nagrzanego piekarnika. Na każdy talerz nałożyć oi 2 kromki chleba, posypać cukrem pudrem, na wierzch włożyć mus owocowy.