ßßß Cookit - przepis na S O S dla zgłodniałych... makarony

S O S dla zgłodniałych... makarony

Wykonanie

Co dziś ugotować- to pytanie pada w naszej kuchni najczęściej.
Odpowiadamy- MAKARON !!!
Wszyscy go lubią i łatwo się go robi.
Dlatego to najlepszy pomysł, gdy trzeba działać szybko i nakarmić wielu...
Rurki ze szpinakiem
Składniki: 1 porcja
25 dag rurek rigatoni lub grubszych i dłuższych cannelloni
10 dag startego parmezanu
20 dag twarogu
50 dag szpinaku
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
szklanka mleka lub wytrawnego białego wina
tłuszcz do formy
kostka ziołowa
2 jajka
sól
Przygotowanie: (60 minut)
Rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć rozdrobniony szpinak i szybko podsmaż.
Twaróg rozgnieć, dodaj szpinak, połowę parmezanu, ugotowane na twardo i posiekane jajka wymieszaj, przypraw, dodaj kostkę ziołową.
Makaron lekko obgotuj, odcedź i napełnij farszem.
W rondlu stop resztę masła, wsyp mąkę i lekko zasmaż, mieszając, wlej mleko i wino, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, przypraw.
Naczynie natłuść, polej 1/2 sosu, ułóż rurki, polej resztą sosu, posyp parmezanem, wstaw do rozgrzanego piekarnika, zapiekaj 30 min w 180'C.
SZPINAK - jest idealnym dodatkiem zarówno do makaronu jak i ziemniaków. Doskonały do farszu ( do nadziewania mięs, pierogów czy pasztecików i do przekładania zapiekanek. Możesz użyć świeży lub mrożony.
Źródło:http://kuchnia-coreczki.blogspot.com/2012/06/s-o-s-dla-zgodniaych-makarony.html