Wykonanie
W czasach mojego dzieciństwa większość ciast miała te same, podstawowe składniki:
mąkę,
cukier,
margarynę,
jajka i ewentualnie
kakao. A mimo tego, nie wiem jakim sposobem, każde ciasto smakowało inaczej. Jednym z nich był
salceson. A właściwie to dwie
salcesonowe wersje. Pierwsza widoczna poniżej i druga - wersja de luxe z
waflem :) Jednak aby
mieć wafel musiałabym się ubrać, doprowadzić do jako takiego porządku i pójść do sklepu. A tego robić mi się po prostu nie chciało.
Salceson z
waflem będzie więc przy innej okazji.
Salceson - składniki:- 2 szklanki
mąki- 1 szklanka
cukru- 4
jajka- 1 szklanka
oleju- 1-2 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
cynamonu- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 4-5 kwaśnych
jabłek-
masło do wysmarowania formy
Salceson przygotowanie:
Jajka ucieramy z
cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz
jabłek) i dokładnie mieszamy.
Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy na grube plastry. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej
masłem i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).Gdy ciasto wystygnie możemy posypać je
cukrem pudrem.Smacznego!