ßßß Cookit - przepis na Salceson I

Salceson I

nazwa

Wykonanie

W czasach mojego dzieciństwa większość ciast miała te same, podstawowe składniki: mąkę, cukier, margarynę, jajka i ewentualnie kakao. A mimo tego, nie wiem jakim sposobem, każde ciasto smakowało inaczej. Jednym z nich był salceson. A właściwie to dwie salcesonowe wersje. Pierwsza widoczna poniżej i druga - wersja de luxe z waflem :) Jednak aby mieć wafel musiałabym się ubrać, doprowadzić do jako takiego porządku i pójść do sklepu. A tego robić mi się po prostu nie chciało. Salceson z waflem będzie więc przy innej okazji.
Salceson - składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1-2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 kwaśnych jabłek
- masło do wysmarowania formy
Salceson przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz jabłek) i dokładnie mieszamy.
Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy na grube plastry. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto wystygnie możemy posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/09/salceson-i.html