Wykonanie
Kolorowy sernik na zimno z
serków homogenizowanych, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Mama często robiła mi go na urodziny. Nie wiem
czemu, na długo o nim zapomniałam. Dopiero wczoraj, gdy miałam mega ciśnienia na coś słodkiego, przypomniałam sobie o tym cudaku. Trochę trwało też odnalezienie przepisu w zapomnianych zeszytach, ale w końcu się udało i po kilku godzinach mogłam pałaszować taki pyszny sernik.- 4
waniliowe serki homegenizowane (po 150 g. każdy)- 3
galaretki (np. czerwona, zielona, żółta)- 1 szkl.
mleka- 6 łyżeczek
żelatyny- 12
herbatników digestive (lub jakichś
mlecznych)- 3 łyżki
masła- 3 łyżki
kakao- 2 łyżki
cukru-
banan,
brzoskwinia do dekoracji
Ciastka kruszymy np. za pomocą wałka. Dodajemy do nich roztopione i przestudzone
masło. Dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej spód z
ciastek i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody. Ostudzamy. Gdy zacznie tężeć mieszamy ją z
serkiem waniliowym. Taką masę wylewamy na
ciasteczkowy spód.3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki bardzo ciepłej
wody, dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy ją do miski i ciągle mieszając dodajemy
serek waniliowy. Gdy masa będzie gładka dodajemy
kakao i
cukier. Ponownie mieszamy. Wykładamy do tortownicy na czerwoną warstwę.
Mleko gotujemy, rozpuszczamy w nim 3 łyżeczki
żelatyny. Gdy stężeje dodajemy kolejny
serek. Mieszamy. Układamy w tortownicy jako kolejną warstwę.Następnie
zieloną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody. Studzimy. Gdy zacznie tężeć mieszamy ją z
serkiem waniliowym. Układamy jako ostatnią warstwę.W szklance
wody rozpuszczamy
galaretkę pomarańczową.
Banan i
brzoskwinię kroimy i układamy na najwyższej warstwie sernika. Gdy
pomarańczowa galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na
owoce.Całe ciasto schładzamy przez około 2 godziny.Smacznego!! :)