Wykonanie
Często wspominam o tym, że lubię, gdy coś jest inne,
dziwne, niespotykane. A gdy ów coś ma wszystkie trzy wspomniane cechy, trudno mi jest przejść obok tego obojętnie. Stąd też nie mogłam się oprzeć przepisowi na
cytryny po hiszpańsku. Znalazłam go na jakiejś poszarpanej karteczce, gdzieś głęboko w jednym ze starszych "przepisowych" zeszytów. Takie
cytryny z powodzeniem można wykorzystać np.piekąc
mięsa,
owoce morza i
ryby.- 1 kg.
cytryn z cienką skórkązalewa:- 200 ml.
wody- 190 ml.
octu spirytusowego 10%- łyżeczka
soli- 200 g.
cukrudo każdego słoika:-
papryczka chili- 1-2
goździki- 1/2 łyżeczki
czerwonego pieprzu-
listek laurowyCytryny wkładamy na chwile do wrzątku a następnie dokładnie szorujemy skórę szczoteczką. Kroimy je w "ósemki" i delikatnie pozbywamy się pestek.Składniki zalewy wkładamy do garnka i gotujemy, doprowadzając do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 7-8 minut.Do słoików wkładamy papryczkę (całą lub pokrojoną na części, w zależności od tego, jak bardzo lubimy pikantne potrawy).,
goździki i
listki laurowe. Następnie wkładamy pokrojone
cytryny, a całość zalewamy wrzącą zalewą.Słoiki zakręcamy (nie pasteryzujemy), odwracamy wieczkami do góry i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy je w chłodnym miejscu.