ßßß Cookit - przepis na Krewetki zapiekane z anyżem

Krewetki zapiekane z anyżem

nazwa

Wykonanie

Znacie program "Ugotowani"? To ten, w którym kilka, wcześniej obcych sobie osób, przychodzi do siebie na kolacje. Najczęściej wylizują talerze do czysta, chwalą, jakie wszystko jest pyszne, a wracając do domu, kiedy już nie ma gospodarza, mówią, że jedzenie było tak okropne, że jeść się go nie dało... Najczęściej, chociaż oczywiście nie zawsze. Często, w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, oglądam brytyjską wersję tego programu i ostatnio pojawiło się w nim takie o to danie. W zasadzie jako przystawka, ale jeśli podać je z makaronem ryżowym, do sprawdzi się znakomicie jako lekki obiad.
Składniki (na 2 osoby lub jedną, która dużo je):
- 200 g. krewetek koktajlowych
- duży ząbek czosnku
- 3-4 gwiazdki anyżu
- papryczka chilli
- sos pomidorowy
- sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Dno naczynia do zapiekania pokrywamy cienką warstwą oliwy z oliwek. Kładziemy gwiazdki anyżu i papryczkę chilli. Jeśli chcemy, aby potrawa była bardziej pikantna papryczkę rozcinamy na pół. Na samej górze układamy krewetki i pokrywamy je zmiażdżonym czosnkiem. Całość delikatnie solimy i pieprzymy. Wszystko polewamy sosem pomidorowym. Możemy go posypać ulubionymi ziołami, ale ten krok można pominąć.
Krewetki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekamy przez 20 minut. Podajemy z makaronem ryżowym.
Smacznego!!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/krewetki-zapiekane-z-anyzem.html