Wykonanie
Podobno im więcej
jajek i jajecznych potraw na wielkanocnym
stole, tym większa pomyślność na cały rok. To się świetnie składa, bo ja dania z
jajek uwielbiam pod każdą postacią i w najbliższe święta mam zamiar zapewnić sobie nimi pomyślność na najbliższych dziesięć lat. Niestety nie
będę tutaj oryginalna i trochę pójdę na łatwiznę, bo znakomitą większość na wielkanocnym
stole będą stanowiły
jajka faszerowane. Ale żeby nie było tak do końca przewidywalnie, część z nich postanowiłam pofarbować, a inspiracją do tego stały się dla mnie "Pierogi Lucyfera", które podawałam w trakcie sierpniowej Restaurant Day.-
jajka-
majonez-
sok z cytryny-
pieprz- wędzony
pstrąg-
majonez- 2 szklanki czerwonego barszczu-
szczypiorekJajka gotujemy na twardo, studzimy, a następnie obieramy. Delikatnie kroimy na pół i wyjmujemy
żółtka.
Białka wkładamy do miseczki i zalewamy czerwonym barszczem. Odstawiamy na 20 minut. Co jakiś czas przewracamy na drugą stronę, aby całe były dokładnie pokryte barszczem. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby wyschły.
Żółtka ucieramy w miseczce z wędzonym
pstrągiem. Dodajemy
majonez - masa nie powinna być zbyt rzadka. Całość doprawiamy
pieprzem i
sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany
szczypiorek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastą napełniamy wydrążone
białka.Smacznego!