ßßß Cookit - przepis na Czerwone jajka faszerowane wędzonym pstrągiem

Czerwone jajka faszerowane wędzonym pstrągiem

nazwa

Wykonanie

Podobno im więcej jajek i jajecznych potraw na wielkanocnym stole, tym większa pomyślność na cały rok. To się świetnie składa, bo ja dania z jajek uwielbiam pod każdą postacią i w najbliższe święta mam zamiar zapewnić sobie nimi pomyślność na najbliższych dziesięć lat. Niestety nie będę tutaj oryginalna i trochę pójdę na łatwiznę, bo znakomitą większość na wielkanocnym stole będą stanowiły jajka faszerowane. Ale żeby nie było tak do końca przewidywalnie, część z nich postanowiłam pofarbować, a inspiracją do tego stały się dla mnie "Pierogi Lucyfera", które podawałam w trakcie sierpniowej Restaurant Day.
- jajka
- majonez
- sok z cytryny
- pieprz
- wędzony pstrąg
- majonez
- 2 szklanki czerwonego barszczu
- szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, a następnie obieramy. Delikatnie kroimy na pół i wyjmujemy żółtka.
Białka wkładamy do miseczki i zalewamy czerwonym barszczem. Odstawiamy na 20 minut. Co jakiś czas przewracamy na drugą stronę, aby całe były dokładnie pokryte barszczem. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby wyschły.
Żółtka ucieramy w miseczce z wędzonym pstrągiem. Dodajemy majonez - masa nie powinna być zbyt rzadka. Całość doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastą napełniamy wydrążone białka.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2014/04/czerowne-jajka-faszerowane-wedzonym.html