ßßß Cookit - przepis na Mascarpone pod czerwoną chmurką

Mascarpone pod czerwoną chmurką

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Placki ziemniaczane
Płatki ryżowe z owocami i ... »
Mamy lato można powiedzieć . Nie tylko z tej okazji ale tak dla własnej przyjemności i smaku członków mojej rodzinki. Zrobiłam te pyszne cudne i smaczne ciasto . Ciasto wymyślone i kolorowe ale zdecydowanie warto czasem sobie posiedzieć i wymyślić coś całkiem nowego. Nazwałam je Mascarpone pod chmurką
Składniki na biszkopt:
5 jaj
cukier 150 g
proszek do pieczenia pół łyżeczki
1 szklanka maki tortowej
Składniki na masę:
400 gramów śmietanki 30 %
500 gramów serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki agaru
galaretka żółta
galaretka czerwona
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
czereśnie 400 g
Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Wbijajmy jaja do misy, wsypujemy cukier i miksujemy na największych obrotach ( masa przynajmniej się potroi )
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanych jaj ( stopniowo)
Mieszamy łyżką już tylko, delikatnie by ciasto nam nie opadło.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .
Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek ( mamy teraz dwa identyczne placki)
Wykonanie kremu:
Do misy wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem.
Do szklanki wsypuje agar zalewam zimną wodą , wstawiam do mikrofali i rozpuszczam.
Do szklanki z rozpuszczonym , ostudzonym agarem wkładam 3 łyżki ubitej śmietany , mieszam by się nie zważyło.
Dodaje do śmietany rozmieszany agar ze śmietaną
Łyżką dodajemy serek mascarpone.
Rozmieszamy wszystko i mamy gotowa masę.
Galaretki rozpuszczamy każdą w 300 ml wrzątku , zostawiamy do zastygnięcia.
Po zastygnięciu dodajemy do masy z mascarpone.
Galaretki do zalania czereśni rozpuszczam w 700 g wrzątku
Do blaszki prostokątnej w tej której upiekłam biszkopt wkładam folię spożywczą.
Wkładam przekrojony biszkopt.
Wykładam na niego masę mascarpone z kolorowymi galaretkami .
Przyciskam następnym biszkoptem .
Wydrylowane czereśnie kładę na biszkopt i zalewam tężejącymi galaretkami .
Ciasto wyszło rewelacyjne :
wtorek, 23 czerwca 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/06/Mascarpone-pod-czerwona-chmurka.html