Wykonanie
Uwielbiam tego typu sałatki. Przyrządzam je z reguły w okresie wiosenno-letnim, kiedy w przydomowym ogródku pojawiają się soczyste, czerwone
pomidory, w doniczkach na tarasie wyrastają okazałe
ziołowe gałązki, a w okolicy unosi się zapach grillowanych potraw. Na kalendarzową wiosnę przyjdzie nam jeszcze poczekać, ale już pierwsze, leniwe promienie słońca nieśmiało wdzierają się do domu, nastrajając nas radośnie. Postanowiłam, więc przywitać nadchodzącą wielkim krokiem wiosnę przygotowując tę pachnącą słońcem
sałatkę.
Składniki:100 g gotowej mieszanki
sałat z
roszponką10
pomidorków koktajlowych1/2 średniego
ogórka wężowego1 mała
cebula1/2 opakowania
sera feta (półtłustego)2 łyżki
oliwy z oliweksól (ewentualnie)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)
Sałatę wrzucamy do miski,
pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki,
ogórka obieramy ze skórki lub zdobimy w dekoracyjne paski i kroimy na plasterki.
Cebulę kroimy w piórka.
Ser feta odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
Sałatkę polewamy
oliwą i doprawiamy do smaku. Smacznego!