ßßß Cookit - przepis na Sos pieczarkowy z natką pietruszki

Sos pieczarkowy z natką pietruszki

nazwa

Wykonanie

To przepis na kremowy i maślany sos pieczarkowy, który przygotujesz w 15 minut. Idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju mięs, makaronów czy placków ziemniaczanych. Natka pietruszki nadaje mu ciekawego, orzeźwiającego smaku i sporej dawki witamin.
Składniki:
300 g pieczarek
2 łyżki masła
1/4 pęczka natki pietruszki
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka mąki
Pieczarki myjemy i osuszamy. Kroimy je na cienkie plasterki. Rumienimy na złoto (do odparowania wody) na teflonowej patelni z masłem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy wodą i dusimy przez chwilę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę za pomocą spieniacza do mleka. Do gotującego się sosu dolewamy wodę z mąką i mieszamy. Chwilę gotujemy. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/03/sos-pieczarkowy-z-natka-pietruszki.html