ßßß Cookit - przepis na Babka tulipan

Babka tulipan

nazwa

Wykonanie

Babka tulipan to jedno z tych ciast, które jest nie tylko pyszne, ale także bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole. Przekrój ciasta powinien przypominać kielich tulipana i choć u mnie warstwa z kisielem gdzieś zniknęła, to ciasto nie straciło przez to na smaku .
Składniki:
5 jajek
250 g margaryny
225 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
100 ml oleju
1 kisiel żurawinowy lub wiśniowy
2 łyżki kakao
4 łyżki maku
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 łyżeczka margaryny
1 łyżka bułki tartej
Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę upić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Kiedy żółtka połączą się z margaryną dodawać po 2-3 łyżki mąki z proszkiem, na przemian z 1 łyżką oleju. Miksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ubitym ciastem. Ciasto podzielić na 4 w miarę równe części. Do jednej dodać kisiel w proszku i wymieszać, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej mak, do czwartej 2 łyżki mąki. Keksówkę (o długości ok. 30 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto układać warstwami: ciasto białe, ciasto kakaowe, ciasto z kisielem i ciasto z makiem. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego spodu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godz iny do suchego patyczka.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/03/babka-tulipan.html