Wykonanie
Babka tulipan to jedno z tych ciast, które jest nie tylko pyszne, ale także bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym
stole. Przekrój ciasta powinien przypominać kielich tulipana i choć u mnie warstwa z
kisielem gdzieś zniknęła, to ciasto nie straciło przez to na smaku .
Składniki:5
jajek250 g
margaryny225 g
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego1 1/2 szklanki
mąki + 2 łyżki100 ml
oleju1
kisiel żurawinowy lub
wiśniowy2 łyżki
kakao4 łyżki
makuszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:1 łyżeczka
margaryny1 łyżka
bułki tartejBiałka oddzielić od
żółtek.
Miękką margarynę upić z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszysto. Dodawać po 1
żółtku cały czas miksując. Kiedy
żółtka połączą się z
margaryną dodawać po 2-3 łyżki
mąki z proszkiem, na przemian z 1 łyżką
oleju. Miksować do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ubitym
ciastem. Ciasto podzielić na 4 w miarę równe części. Do jednej dodać
kisiel w proszku i wymieszać, do drugiej 2 łyżki
kakao, do trzeciej
mak, do czwartej 2 łyżki
mąki. Keksówkę (o długości ok. 30 cm) wysmarować
margaryną i wysypać
bułką tartą. Ciasto układać warstwami: ciasto białe, ciasto
kakaowe, ciasto z
kisielem i ciasto z
makiem.
Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego
spodu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godz iny do suchego patyczka.