Wykonanie
Jeśli ktoś ma zbyt dużo wolnego czasu i chce go wykorzystać w kuchni, niekoniecznie powstanie wtedy dużo jedzenia, ale może powstać ładne jedzenie :) Mnie się niedawno nudziło bardzo i taki był efekt...
Składniki:
margaryna1 1/2 szklanki
cukrucukier waniliowy6
jajek2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia6 łyżek
oleju2 1/2 łyżki
kakaoPrzygotowanie:
Margarynę trzeba utrzeć na puszystą masę z
cukrami. Stopniowo dodawać po jednym
żółtku i
olej, cały czas ucierać. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem i nadal ucierać mikserem.Z
białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z powstałą masą. Całość mieszać łyżką.Gotowe ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać
kakao. W ten sposób powstały nam dwa ciasta - ciemne i jasne.Ciemne ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą keksówki i pieczemy 30 - 35 minut w 180 stopniach. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem, kiedy jest suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika i szybko je wystudzić - w zimne dni najlepiej na balkonie ;)Pierwsza część pracy nad
ciastem za nami.
Jak już nasze ciasto jest wystudzone, kroimy je w plastry i w każdym z nich wycinamy dowolny kształt foremką do
ciastek. Mnie się podobał motylek, więc w mojej kuchni powstało ciasto z motylkiem ;)
Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą.Układamy naszego motylka lub inny wzorek w foremce.
W naszej misce z
ciastem cały czas pozostało jasne ciasto. Teraz wylewany je do keksówki, tak aby zakryć naszego motylka
ciastem.Całość pieczemy 35-40 minut w 160 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe.A oto efekt ;)
Smacznego!