Wykonanie
Dzięki stronie Polska Gotuje, dostałam do testowania widelec FORKY ® . Byłam bardzo ciekawa jak sprawdzi się w mojej kuchni i czy rzeczywiście stanie się moim niezbędnym pomocnikiem.Producent zapewnia, że świetnie sprawdzi się do obracania potraw smażonych, grillowanych i gotowanych. To widelec do zadań specjalnych stworzony na miarę XXI wieku. Czy rzeczywiście?Przyznam szczerze, że nie lubię smażenia na patelni. Pospolity
schabowy, choć robię go rzadko, budzi we mnie kuchenne zniechęcenie. Pewnie ze względu na sam wyglądu potrawy i fakt, że obracanie go zwykłym widelcem wymaga bliskiego kontaktu ręki z pryskającym tłuszczem. Do tego celu wypróbowałam więc Forky i okazało się, że poradził sobie rewelacyjnie. Jednym sprawnym ruchem ręki udało się przełożyć schaboszczaka na drugą stronę, bez zbliżania ręki nad patelnię, mizernego wbijania widelca w kotleta i chlapania tłuszczu przy nagłym
kontakcie nieupieczonej strony kotleta z rozgrzanym
olejem. Pomyślałam, że z kotletem Forky dał sobie radę, bo to w końcu twarde
mięso i w gruncie rzeczy zwarte i łatwe do przełożenia. Postanowiłam więc podnieść poprzeczkę i sprawdzić czy podoła miękkim i bardzo delikatnym plackom z dyni. Byłam przekonana, że z pewnością długie hakowe zęby nie poradzą sobie z obracaniem miękkiej masy, a placuszki
porwą się na kawałki. I tym razem Forky okazał się niezawodny. Jestem zaskoczona jego funkcjonalnością i łatwością w użyciu. Myślę, że w sezonie letnim zastąpi mi zużyte szczypce do obracania dań z grilla, na co dzień pomoże wyciągnąć warzywa z zupy lub bez problemu poradzi sobie z łowieniem
kiszonych ogórków ze słoika. Moja przygoda z Forky dopiero się rozpoczęła i coś czuję, że smażyć
będę od tej
pory z przyjemnością, bo mam naprawdę świetnego kuchennego pomocnika :)
Główne zalety widelca Forky:* funkcjonalny i łatwy w użyciu* wykonany ze stali szlachetnej, odporny na rdzę i plamy* idealnie wyprofilowane hakowe widełki umożliwiające łatwe i szybkie obracanie potraw na drugą stronę* lekki i poręczny* bezpieczny dzięki wygładzonym powierzchniom* ładny i prosty design idealnie pasujący do każdej kuchni* rączka odpowiedniej długości umożliwiająca bezpieczeństwo podczas użycia* uchwyt do zawieszenia* możliwość mycia w zmywarce - dla mnie to wielkie udogodnienie* długa gwarancja producenta (2 lata)* produkt polskiWady:nie stwierdzono ;)A teraz przepis na placki
dyniowe, wyobracane na patelni przez widelec Forky.Składniki:500 g dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)2
jajka6-7 łyżek (z czubkiem)
mąki pszennej2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonucukier puder do posypania
olej do smażenia
Dynię zetrzeć na grubych oczkach. Dodać
jajka,
mąkę,
cukier i
cynamon. Wymieszać i odstawić na kilka minut do napęcznienia
mąki i zagęszczenia się masy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju. Smażyć małe placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe posypane
cukrem pudrem.