Te kotlety w moim domu rodzinnym figurują pod nazwą befsztyki. Okraszone cebulką idealnie komponują się z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Nie są to jednak kotlety, które rozpływają się w ustach. To mięso raczej "do gryzienia", ale bardzo aromatyczne i soczyste...takie jakie lubię.Składniki:500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka)1-2 łyżki zimnej wody1 łyżka ziół prowansalskichsól (do smaku)świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)2 łyżki mąki pszennej2 średnie cebule2 łyżki olejuMięso zmielić na grubych oczkach. Dodać zimną wodę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wyrobić na gładką masę do czasu, aż mięso będzie odchodzić od ręki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej. Na oleju zrumienić cebulę. Z mięsa formować kotlety, obtaczać je w mące i smażyć na oleju z obu stron do miękkości. Smacznego!