ßßß Cookit - przepis na Bezy niezawodne

Bezy niezawodne

nazwa

Wykonanie

Kruche i delikatne. Bardzo proste w przygotowaniu. Bezy, które wprost rozpływają się w ustach...Można pałaszować je same lub dodać do deseru, ciasta czy tortu. Choć wielu poległo podczas ich przygotowania, nie warto zrażać się niepowodzeniem, tylko zapoznać się z kilkoma niezbędnymi zasadami dotyczącymi pieczenia bez. Znajdziecie je poniżej.
Składniki (na 1 blaszkę):
2 białka (z dużych jajek)
125 g drobnego cukru (nie cukru pudru!)
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na średnich obrotach. Kiedy piana zacznie bieleć dosypywać stopniowo cukier . Dodać sok z cytryny i chwilę miksować. Ubijać do czasu, aż piana będzie szklista i gęsta, a po odwróceniu miski zostanie na swoim miejscu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe bezy w sporych odstępach (bezy rosną podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec/suszyć ok. 35-40 minut. Smacznego!
Rady dotyczące pieczenia bez:
* mieszadła oraz naczynie w którym ubijasz białka musi być całkowicie czyste i suche, nie może być mokre czy tłuste .
* najlepiej ubijać pianę w misce ze stali nierdzewnej lub szklanej. Odradzam naczynie z plastiku.
* białka muszą być dokładanie oddzielone od żółtek, w białku nie może naleźć się ani kropelka żółtka - w przeciwnym razie piana się nie ubije.
* nie trzeba trzymać się zasady temperatury białek, ja używam jajek prosto z lodówki i wychodzą idealne bezy.
* pianę ubijaj do czasu, aż zrobi się szklista i bardzo zwarta - obróć miskę i sprawdź czy piana z niej nie spływa - jeśli spływa po ściankach musisz ubijać jeszcze jakiś czas.
* sok z cytryny ma za zadanie ścięcie się białka, możesz zastąpić go octem winnym.
* piana z białek nie lubi długo leżeć, więc zaraz po ubiciu powinna znaleźć się w piekarniku.
* jeśli nie posiadasz rękawa cukierniczego może nakładać bezy po mag ając sobie dwoma ł yżeczkami.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/02/bezy-niezawodne.html