Wykonanie
To danie robię nie tylko w okresie wielkiego grillowania, ale przez cały rok, kiedy tylko uda mi się dostać w sklepie ładne
cukinie lub zbiory w ogródku są na tyle obfite, aby przyrządzić dużo łódeczek.
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, przez wielu wciąż traktowane po macoszemu. Niesłusznie jednak, bo przy odpowiednim zestawieniu z innymi składnikami, może stanowić naprawdę smaczne danie. Niech więc
cukinie zawitają do waszych kuchni.
Składniki:2
młode średnie
cukinie150 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 średnia
czerwona cebula2 ząbki
czosnku50 g
ryżu parboiled1 łyżka posiekanej świeżej
bazylii1/2 łyżki posiekanego świeżego
tymianku1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1/4 łyżeczki
pieprzu cayennesól lub domowa jarzynka (do smaku)1 łyżka startego
żółtego sera gouda (do posypania)
Cukinie przecinamy na połówki i za pomocą łyżeczki wydrążamy nasiona. Na
oliwie podsmażamy posiekaną
cebulę. Dodajemy
mięso i
przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek i przecier. Smażymy mieszając co jakiś czas.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Łączymy
mięso z
ryżem. Wydrążone
cukinie nadziewamy farszem i posypujemy startym
żółtym serem. Grillujemy do zarumieniania się
cukinii, ale nie do całkowitej miękkości. Podajemy posypaną
szczypiorkiem. Smacznego!