ßßß
Składniki:1 1/2 litra wody500 g skrzydełek z kurczaka2 średnie marchewki1 średnia pietruszka1/2 średniego selera1 duża cebula4-5 średnich ogórków kiszonych100 g ryżu4 liście laurowe4 ziela angielskie2 łyżki posiekanego koperku1 łyżka posiekanej natki pietruszki2 ząbki czosnkusól (do smaku)pieprz czarny (do smaku)Dodatkowo (do podania):śmietana 18% lub grecki jogurt
Do zimnej wody włożyć skrzydełka, dodać liście laurowe, ziele i obrane ząbki czosnku. Wodę lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze porcje marchew, pietruszkę i seler. Cebulę opalić nad gazem, dodać do zupy. Zupę gotować przez kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać ryż oraz starte na tarce na grubych oczkach ogórki (razem z sokiem). Dodać posiekany koperek, pietruszkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupę podawać ze śmietaną lub greckim jogurtem. Smacznego!Rady: Zupę można także przyrządzić na rosole drobiowo-wołowym .Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę można dodać do niej więcej ogórków lub samego soku z ogórków, jeśli preferujecie mniej kwaśną, starte ogórki można dodatkowo odsączyć z soku.Ogórki przed starcie można obrać ze skórki.Zamiast ryżu do zupy można dodać 3 średnie, pokrojone w kostkę ziemniaki.