ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na klasyczną zupę ogórkową. Kiedy za oknem plucha, a jesień wita nas z otwartymi rękami warto posilić się czymś rozgrzewającym i pożywnym. Na tę porę roku idealna będzie właśnie ta gęsta, kwaskowa zupa ogórkowa :)
Składniki:
1 1/2 litra wody
500 g skrzydełek z kurczaka
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 średniego selera
1 duża cebula
4-5 średnich ogórków kiszonych
100 g ryżu
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Dodatkowo (do podania):
śmietana 18% lub grecki jogurt
Do zimnej wody włożyć skrzydełka, dodać liście laurowe, ziele i obrane ząbki czosnku. Wodę lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze porcje marchew, pietruszkę i seler. Cebulę opalić nad gazem, dodać do zupy. Zupę gotować przez kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać ryż oraz starte na tarce na grubych oczkach ogórki (razem z sokiem). Dodać posiekany koperek, pietruszkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupę podawać ze śmietaną lub greckim jogurtem. Smacznego!
Rady: Zupę można także przyrządzić na rosole drobiowo-wołowym .
Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę można dodać do niej więcej ogórków lub samego soku z ogórków, jeśli preferujecie mniej kwaśną, starte ogórki można dodatkowo odsączyć z soku.
Ogórki przed starcie można obrać ze skórki.
Zamiast ryżu do zupy można dodać 3 średnie, pokrojone w kostkę ziemniaki.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/10/zupa-ogorkowa-z-ryzem.html