Wykonanie
Dziś przepis na klasyczną zupę
ogórkową. Kiedy za oknem plucha, a jesień wita nas z otwartymi rękami warto posilić się czymś rozgrzewającym i pożywnym. Na tę
porę roku idealna będzie właśnie ta gęsta, kwaskowa zupa ogórkowa :)
Składniki:1 1/2 litra
wody500 g skrzydełek z
kurczaka2 średnie
marchewki1 średnia
pietruszka1/2 średniego
selera1 duża
cebula4-5 średnich
ogórków kiszonych100 g
ryżu4
liście laurowe4
ziela angielskie2 łyżki posiekanego
koperku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnkusól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)Dodatkowo (do podania):
śmietana 18% lub
grecki jogurtDo zimnej
wody włożyć skrzydełka, dodać
liście laurowe, ziele i obrane ząbki
czosnku.
Wodę lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze porcje
marchew,
pietruszkę i
seler.
Cebulę opalić nad gazem, dodać do zupy. Zupę gotować przez kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać
ryż oraz starte na tarce na grubych oczkach
ogórki (razem z
sokiem). Dodać posiekany
koperek,
pietruszkę i doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Gorącą zupę podawać ze
śmietaną lub
greckim jogurtem. Smacznego!Rady: Zupę można także przyrządzić na rosole drobiowo-wołowym .Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę można dodać do niej więcej
ogórków lub samego soku z
ogórków, jeśli preferujecie mniej kwaśną, starte
ogórki można dodatkowo odsączyć z soku.
Ogórki przed starcie można obrać ze skórki.Zamiast
ryżu do zupy można dodać 3 średnie, pokrojone w kostkę
ziemniaki.