ßßß Cookit - przepis na Smak dzieciństwa zamknięty w karafce

Smak dzieciństwa zamknięty w karafce

nazwa

Wykonanie

Arbuz to jeden z moich ulubionych owoców. Przywołuje na myśl beztroskie chwile dzieciństwa, kiedy owoc ten był prawdziwym rarytasem. Jadło się go wtedy pokrojonego na cząstki łapczywie, a słodki, lepki sok obklejał uśmiechniętą buzię i policzki. Dziś do arbuza podchodzę z mniejszym entuzjazmem, bo stał się owocem ogólnie dostępnym. Ale chętnie sięgam po niego, kiedy chcę zrobić coś orzeźwiającego do picia, ponieważ jego soczysty miąższ zawiera, aż 96 % wody, świetnie nadaje się jako składnik chłodzącego napoju. Ostatnio robiłam arbuzadę z ogórkiem, przepis znajdziecie tutaj . Dziś postawiłam na zestawienie arbuza z pysznymi zmrożonymi malinami.
Składniki:
1,5 kg miąższu z arbuza
1/2 szklanki zamrożonych malin
sok z 1 cytryny
1/2 litra wody mineralnej niegazowanej
listki mięty lub melisy
Dobrze schłodzonego arbuza oczyścić z pestek. Wrzucić do blendera. Dodać zamrożone maliny i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować. Uzupełnić wodą i zamieszać. Podawać od razu. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/07/smak-dziecinstwa-zamkniety-w-karafce.html