Wykonanie
Arbuz to jeden z moich ulubionych
owoców. Przywołuje na myśl beztroskie chwile dzieciństwa, kiedy
owoc ten był prawdziwym rarytasem. Jadło się go wtedy pokrojonego na cząstki łapczywie, a słodki, lepki sok obklejał uśmiechniętą buzię i policzki. Dziś do
arbuza podchodzę z mniejszym entuzjazmem, bo stał się
owocem ogólnie dostępnym. Ale chętnie sięgam po niego, kiedy chcę zrobić coś orzeźwiającego do picia, ponieważ jego soczysty miąższ zawiera, aż 96 %
wody, świetnie nadaje się jako składnik chłodzącego
napoju. Ostatnio robiłam arbuzadę z
ogórkiem, przepis znajdziecie tutaj . Dziś postawiłam na zestawienie
arbuza z pysznymi zmrożonymi
malinami.
Składniki:1,5 kg miąższu z
arbuza1/2 szklanki zamrożonych
malinsok z 1
cytryny1/2 litra
wody mineralnej niegazowanejlistki
mięty lub
melisyDobrze schłodzonego
arbuza oczyścić z pestek. Wrzucić do blendera. Dodać zamrożone
maliny i
sok z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować. Uzupełnić
wodą i zamieszać. Podawać od razu. Smacznego!