ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z galaretkami

Sernik na zimno z galaretkami

nazwa

Wykonanie

Lubię takie ekspresowe w przygotowaniu i ładnie wyglądające desery. Sernik na zimno z galaretkami to jeden z moich ulubionych. Do gustu szczególnie przypadnie dzieciakom, a to za sprawą kolorowych galaretek. Jeśli galaretki przygotujecie wieczorem i pozostawicie na noc w lodówce, oszczędzicie czas i samo przygotowanie sernika zajmie wam zaledwie kilka chwil. Na wierzchu sernika można ułożyć dowolne owoce. Ja wybrałam winogrona, ale świetnie sprawdzą się truskawki, maliny, brzoskwinie czy ananas z puszki.
Składniki:
1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 1/2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka turkusowa
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
owoce (u mnie zielone winogrona)
Galaretki truskawkową, agrestową, brzoskwiniową i turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Zimne przelać do 4 miseczek i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do całkowitego stężenia.Galaretki wyciągnąć z misek i pokroić w grubą kostkę. Ser ubić z cukrem i ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Letnią, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę galaretki i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy (lub dowolnej formy) o średnicy 28 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową z galaretkami. Formę kilkukrotnie uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Na wierzchu sernika poukładać owoce. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić i tężejące wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Rady: Aby łatwiej wyjąć galaretki z misek można wyłożyć je wcześniej przeźroczystą folią spożywczą.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/10/sernik-na-zimno-z-galaretkami.html