Wykonanie
Piekę ją nie tylko w okresie świąt Wielkanocnych, ale tak po prostu bez okazji. Dlaczego? Bo to przepis z zeszytu mamy, więc tradycję trzeba pielęgnować. Bo babka jest mega wilgotna i puszysta, bo jest ekspresowa w przygotowaniu i sprawdza się, kiedy musimy coś upiec na szybko dla niespodziewanych gości. Ale piekę ją jeszcze z jednego powodu, bo jest to babka, która zawsze wychodzi. Można zrobić ją w wersji z
margaryną lub
olejem. Dziś zrobiłam z
olejem i był to strzał w dziesiątkę. Babka wyszła idealna.
Składniki:4 duże
jajka1 1/2 szklanki
mąki pszennej (szklanka250 ml)1 szklanka
cukru1 łyżeczka
cukru wanilinowego1 łyżeczka aromatu (w mnie
rumowy)2 łyżeczki
proszku do pieczenia180 ml
oleju (lub 3/4 kostki
margaryny - kostka 250 g)2 łyżki
kakaoJajka,
cukier,
cukier waniliowy i olejek ubić na puszystą pianę.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.Do
jajek stopniowo dodawać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Po ubiciu
jajek z
mąką stopniowo dodać
olej lub roztopioną i przestudzoną
margarynę. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać
bułką tartą,
kaszą manną lub
otrębami. 2/3 przygotowanej masy wlać do formy. Do reszty wsypać
kakao i zmiksować. Wlać
kakaową masę do brytfanny, robiąc esy-floresy. Włożyć formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Po tym czasie zrobić test suchego patyczka. Udekorować lukrem, polewą lub posypać
cukrem pudrem.