Wykonanie
CIASTO MAKOWE z
pomarańczami(wersja Świąteczna)
To bardzo proste ciasto powstało również w ramach świątecznych wypieków. Podaje jednak na nie przepis teraz, gdyż ma ono kilka wersji. W oryginalnej jest to ciasto
makowe z
jabłkami. Myślę, że w niej jest najpyszniejsze, gdyż prawdopodobnie bardziej wilgne, niż w mojej dopuszczalnej wersji z
pomarańczami. Jednak Boże Narodzenie kojarzy mi się zawsze z
pomarańczami - oczekiwanym prezentem pod choinkę, gdy byłam małą dziewczynką. Nie wyobrażałam sobie, więc by zrobić go z powszechnym
jabłkiem ;) Poniżej podaje jednak wersję oryginalną wprost z książki "Wypieki dla Diabetyków" - zaznaczając, w którym momencie należy dodać
jabłka :) Ciasto naprawdę jest pyszne i chętnie zrobię je nie tylko dla Mojego Taty, ale i dla nas. Zwłaszcza, że bardzo smakowało Mojemu
Synkowi - zajadał się nim z przyjemnością - a jemu za wiele
cukru też nie służy :) Ponieważ to słodkość dla Diabetyków, pod przepisem podaję dokładne zestawienie wymienników węglowodanowych i głównych składników odżywczych, z myślą o chorych na cukrzycę typu 1, za autorkami książki - Brittą Macho i
Tiną Schlag.
Składniki tortownica śr.24- około 12 porcji:3
jajka50g
margaryny50 ml
oleju rzepakowego80 gr
cukru100 g
maki pełnoziarnistej pszennej100g zmielonego
maku1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonusól2
pomarańcze1 łyżka
niskosłodzonego dżemu morelowegotłuszcz i
mąka lub papier do wyłożenia formy
Jajka umyć, oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka utrzeć z
margaryną,
olejem i
cukrem na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z
makiem,
cynamonem i
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli i partiami dodawać do masy
żółtkowej na przemian z
mąką.Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
mąką tortownicy - ja dodatkowo na spód położyłam papier do pieczenia.Piec około 45 minut w temperaturze 180'c - NIE NAGRZEWAĆ WCZEŚNIEJ PIEKARNIKA. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Jeszcze ciepłe ciasto posmarować podgrzanym
dżemem morelowym.Następnie ułożyć na nim plastry
pomarańczy - obierzmy je z białej błonki, która jest gorzka.W wersji nieświątecznej potrzebne nam będą 4
jabłka, zamiast
pomarańczy:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Wycinamy gniazda nasienne. Każdą cząstkę nacinamy w 3 częściach i rozkładamy na NIEUPIECZONYM jeszcze cieście. Wstawiamy do piekarnika. I tu podobnie, po upieczeniu, jeszcze ciepłe, smarujemy podgrzanym
dżemem morelowym.Smaczności !! :)wartości odżywcze w 100g w sztuce (100g)wartość kaloryczna 887kJ/ 212 kcal 887 kJ / 212 kcal
białko 4,7 g 4,7 gwęglowodany 18 , 7 g 18 , 7 gtłuszcze 13 , 2 g 13 , 2 gwymienniki węglowodanowe 1 , 9 WW 1 , 9 WWcholesterol 62 , 1 mg 62 , 1 mg