ßßß Cookit - przepis na Wigilijny groch z kapustą w wersji szybszej

Wigilijny groch z kapustą w wersji szybszej

nazwa

Wykonanie

WIGILIJNA KAPUSTA Z GROCHEM
Odliczanie do Świąt czas zacząć. W tym roku rozpoczynamy wcześniej. Chcę, aby na moim blogowym stole zagościły same pyszności. Na pierwszy ogień rusza - w tym roku przeze mnie pewnie nie zjedzona - wigilijna kapusta z grochem. Uwielbiam ten smak. Jadamy ją tylko w Wigilię i Święta. Przepis, c hoć w zasadzie to jego pierwotna wersja, pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Polska Wigilia" . Po latach przepis został przeze mnie i Moją Mamusię zmodyfikowany i tak naprawdę dostosowany do naszych potrzeb czasowych i smakowych. Dlatego dzisiaj podaję przepis rodzinny, inspirowany oryginalnym przepisem pani Hani :)
Składniki:
500 g kwaszonej kapusty - najlepsza domowa kiszona z marchewką i kminkiem:)
3-4 suszone grzybki - ja zawsze dodaję więcej ;) około sześciu - siedmiu
czerwona fasola w puszce - dobrej jakości
średnia cebula
sól
pieprz
majeranek
kminek mielony
2 łyżki oleju słonecznikowego
Umyte i namoczone na noc grzyby zagotować i odcedzić. Ja zawsze wykorzystuje kilka grzybów z tych gotowanych na uszka, podobnie jak wywar, który dzielę na pół. Kapustę drobno posiekać, zalać wywarem z grzybów, dodać pokrajane grzyby, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać do kapusty. Gotować na wolnym ogniu do jej miękkości. Fasolę odcedzić i dodać do kapusty, doprawić odrobiną kminku, wymieszać i gotować jeszcze chwilkę do zagrzania się grochu. Najlepiej smakuje na następny dzień, gdy smaki się przegryzą :))
Smaczności !
Przepis ten, jak i wiele innych inspiracji Świątecznych odnajdziecie w najnowszym wydaniu Apetytu :) I w przepięknej sesji fotograficznej wykonanej przez Adę z bloga Pora coś zjeść :) Zapraszam Was do lektury :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2014/12/wigilijny-groch-z-kapusta-w-wersji.html