Wykonanie
WIGILIJNA
KAPUSTA Z
GROCHEMOdliczanie do Świąt czas zacząć. W tym roku rozpoczynamy wcześniej. Chcę, aby na moim blogowym
stole zagościły same pyszności. Na pierwszy ogień rusza - w tym roku przeze mnie pewnie nie zjedzona - wigilijna
kapusta z
grochem. Uwielbiam ten smak. Jadamy ją tylko w Wigilię i Święta. Przepis, c hoć w zasadzie to jego pierwotna wersja, pochodzi z książki
Hanny Szymanderskiej "Polska Wigilia" . Po latach przepis został przeze mnie i Moją Mamusię zmodyfikowany i tak naprawdę dostosowany do naszych potrzeb czasowych i
smakowych. Dlatego dzisiaj podaję przepis rodzinny, inspirowany oryginalnym przepisem pani Hani :)Składniki:
500 g
kwaszonej kapusty - najlepsza domowa kiszona z
marchewką i
kminkiem:)3-4
suszone grzybki - ja zawsze dodaję więcej ;) około sześciu - siedmiu
czerwona fasola w puszce - dobrej jakościśrednia
cebulasólpieprzmajeranekkminek mielony2 łyżki
oleju słonecznikowegoUmyte i namoczone na noc
grzyby zagotować i odcedzić. Ja zawsze wykorzystuje kilka
grzybów z tych gotowanych na uszka, podobnie jak
wywar, który dzielę na pół.
Kapustę drobno posiekać, zalać
wywarem z
grzybów, dodać pokrajane
grzyby, doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem. Drobno posiekaną
cebulę zeszklić na
oleju, dodać do
kapusty. Gotować na wolnym ogniu do jej miękkości.
Fasolę odcedzić i dodać do
kapusty, doprawić odrobiną
kminku, wymieszać i gotować jeszcze chwilkę do zagrzania się
grochu. Najlepiej smakuje na następny dzień, gdy smaki się przegryzą :))Smaczności !
Przepis ten, jak i wiele innych inspiracji Świątecznych odnajdziecie w najnowszym wydaniu Apetytu :) I w przepięknej sesji fotograficznej wykonanej przez Adę z bloga
Pora coś zjeść :) Zapraszam Was do lektury :)