Wykonanie
FIOLETOWA
SAŁATKAZ KWIATAMI ŁĄKI
Mało kto zdaje sobie sprawę, że koniczyna jest jadalna. Zarówno jej
młode liście, jak i kwiaty. Można przyrządzić z niej pyszny napar, ale i z powodzeniem dodać ja do sałatki. Dzisiaj troszeczkę inna, ale pyszna propozycja. Polecam spróbować, szczególnie tym, którzy polnych kwiatów nigdy jeszcze nie próbowali:) Zwłaszcza, że jeszcze są miejsca, gdzie koniczyna kwitnie. Podkreślona smakiem
winogron, lawendy i
granatu naprawdę smakuje super. Zapraszam !Składniki:czerwonofioletowa strzępiasta
sałata1
czerwona cebula10 ciemnych
winogronliście
czerwonej bazyliikwiaty i
młode liście koniczyny łąkowejkilka kwiatów lawendy3 łyżki
oliwy z oliweksok z połowy
granatusok z 1/4
cytrynypieprzsólszczypta
cukruSałatę rwiemy w palcach. Na nią wrzucamy poszatkowaną w piórka
cebulę,
młode liście koniczyny, i pokrojone na połówki
winogrona. Przygotowujemy dresing z
oliwy, obu
soków,
pieprzu,
cukru,
soli i rozdrobnionych w palcach kwiatach lawendy i
bazylii. Polewamy
sałatkę, posypujemy kwiatami koniczyny. Smaczności!