ßßß Cookit - przepis na Fioletowa sałatka z koniczyną i lawendą

Fioletowa sałatka z koniczyną i lawendą

nazwa

Wykonanie

FIOLETOWA SAŁATKA
Z KWIATAMI ŁĄKI
Mało kto zdaje sobie sprawę, że koniczyna jest jadalna. Zarówno jej młode liście, jak i kwiaty. Można przyrządzić z niej pyszny napar, ale i z powodzeniem dodać ja do sałatki. Dzisiaj troszeczkę inna, ale pyszna propozycja. Polecam spróbować, szczególnie tym, którzy polnych kwiatów nigdy jeszcze nie próbowali:) Zwłaszcza, że jeszcze są miejsca, gdzie koniczyna kwitnie. Podkreślona smakiem winogron, lawendy i granatu naprawdę smakuje super. Zapraszam !
Składniki:
czerwonofioletowa strzępiasta sałata
1 czerwona cebula
10 ciemnych winogron
liście czerwonej bazylii
kwiaty i młode liście koniczyny łąkowej
kilka kwiatów lawendy
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy granatu
sok z 1/4 cytryny
pieprz
sól
szczypta cukru
Sałatę rwiemy w palcach. Na nią wrzucamy poszatkowaną w piórka cebulę, młode liście koniczyny, i pokrojone na połówki winogrona. Przygotowujemy dresing z oliwy, obu soków, pieprzu, cukru, soli i rozdrobnionych w palcach kwiatach lawendy i bazylii. Polewamy sałatkę, posypujemy kwiatami koniczyny. Smaczności!
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2014/07/fioletowa-saatka-z-koniczyna-i-lawenda.html