Wykonanie
CZARNE PIEROGI
Osobiście nie przepadam, a może raczej, nie przepadałam jako dziecko, za pierogami ze słodkim
serem. Za to uwielbiał je mój Dziadzio. Do dziś pamiętam Go siedzącego u nas w kuchni, z radością i smakiem, zajadającego pierogi na słodko, które zrobiła Moja Mama. Z perspektywy czasu widzę, ze Mama robiła te pierogi własnie dla Niego, bo doskonale wiedziała, że
będę grymasić... . Fajnie po latach jest zauważać takie niuanse, w których przejawiała się miłość Córki do Taty. Dziadzio był wtedy całym naszym światem. To Jemu zawdzięczam miłość do kart, westernów, muzyki organowej. To On znajdywał wyjście z krytycznych sytuacji podczas bojów z łaciną. I to On najpiękniej ubierał z nami choinkę. Zawsze opanowany, cierpliwy, lekko zadumany. Gdy odszedł, odeszła jakaś część mnie. Odeszła beztroska i dziecinność. Po to, by narodziła się dojrzałość, która
potem pomogła mi przeżyć nie jedną ciężką chwile w życiu. Do dziś mi go brak. Gdy patrzę na zamiłowanie Mojego Szkraba do muzyki, jak wsłuchuje się w nutki, by
potem nucić i kołysać się po swojemu. Kiedy z radością "gra" na organkach, albo zamiera z wypiekami, gdy słyszy Ave
Maria i głośno protestuje, gdy się kończy, to widzę Dziadzia. I tak sobie myślę, że każdy swoje imię nie dostaje przypadkiem...lub nie całkiem przypadkiem.Dzisiejsze pierogi to moje odkrycie smaku pierogów na słodko na nowo. Kiedy zobaczyłam je na blogu
Anyżkowo, wiedziałam, że za prę dni będą u mnie na talerzu. I były. Przepyszne, żeby nie powiedzieć poezja. Najcudniejsze na ciepło, kiedy
czekolada jeszcze się rozpływa. Ale na zimno tez doskonale się sprawdziły, jako szybki lunch pomiędzy zajęciami tanecznymi. Gdyby Dziadzio żył to nimi uraczyłabym Go w Święto Dziadka. I wiem, że na pewno by mu smakowały.
S kładniki:
3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej
wody1,5 łyżki ciepłego stopionego
masła2 łyżki
kakao250 g
twarogu zmielonego50 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
cukru pudru1
jajkoNa stolnicę wysyp
mąkę i
kakao. Ja osobiście wsypałam do dużej miski. W środku zrób dołek i wlej
wodę z
masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Zwiń w folię, przykryj ściereczka i odstaw na 30-50 minut.Do miseczki wrzuć
ser, dodaj
jajko i
cukier puder. Wymieszaj składniki.
Czekoladę pokrój na małe kawałeczki, wrzuć do
sera i delikatnie wymieszaj.Ciasto rozwałkuj, wytnij koła przy pomocy szklanki lub foremki. Na środku krążka ułóż
ser i sklejaj pierożki. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty. Smaczności !!