ßßß Cookit - przepis na POMIDORY W SOSIE WŁASNYM

POMIDORY W SOSIE WŁASNYM

nazwa

Wykonanie

DO SŁOICZKA NA ZIMĘ
Rozpoczynamy Tydzień ze Spiżarnią w Tle. Przez cały czas jego trwania będę Was raczyć przepisami na sprawdzone i pyszne przetwory. Zaczynamy od POMIDORÓW :)
Ten przepis jest w mojej Rodzinie od bardzo dawna. Banalnie prosty. A w zimie smak pomidora na kanapce nieoceniony. Nie lubię kupować wtedy pomidorów w markecie - jałowe, wodniste i zupełnie nie pachnące. Za to uwielbiam otwierać w tym czasie taki słoiczek. Zapach lata gwarantowany. I ten smak! Pomidory świetnie nadają się same na kanapkę, rewelacyjnie smakują w twarożku, a zupa pomidorowa na nich - poezja. Do tego typu pomidorków możemy wykorzystać każde, ale najlepsze są limy, bawole serca lub koktajlowe - np. daktylowe. Ja własnie takie zakupiłam na samym początku lata za wtedy rewelacyjną cenę 2,5 zł za kilo. W zeszłym roku zabrakło ich na półeczkach mojej spiżarni i żałowałam ogromnie. Bo widząc, jak mój Smyk zajadał kanapkę z takim pomidorkiem w styczniu (wykopałam jakiś słoiczek sprzed dwóch lat), nie mogłam odżałować, że nie będę mogła raczyć go takimi rarytasami długo. W tym roku nie popełnię tego błędu - już niebawem szykuję się do kolejnej porcji wekowania - tym razem LIM :)
Składniki :
odpowiednia ilość pomidorów - tyle ile mamy siły napakować do słoiczków ;) LIMY, bawole serca lub koktajlowe
słoiczki
zapał do pracy :)
Pomidory płuczemy w wodzie. Jeśli mamy zamiar wekować pomidory większe - limy lub bawole serca- jednak te nie za wielkie - to najlepiej jest je obrać ze skóry. A więc:
Przygotowujemy słoiki i nakrętki - wyparzamy. Umyte pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie na dosłownie minutkę-dwie, tyle by pękła im skórka, aby łatwo się je obierało. Obrane od razu wrzucamy do gotowych wyparzonych słoiczków. Można pakować je w zasadzie po sam wierzch. Dokładnie wycieramy boczki słoików oraz nakrętki. Zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy:
- słoiki 1 l -- 20 minut od zagotowania się wody
- słoiczki do 0,5l -- 10 minut od zagotowania się wody
W przypadku pomidorków koktajlowych sprawa jest prostsza - pomidorki wrzucamy w całości do słoiczków - ja ich nie obieram, gdyż szybko się rozlatują. Reszta czynności jest ta sama :) Smaczności !! :)
A już jutro zapraszam Was na Przepis na POMIDORY W GALARECIE do słoiczków !! :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/08/pomidory-w-sosie-wasnym-z-wasnej.html