Wykonanie
DO SŁOICZKA NA ZIMĘ
Rozpoczynamy Tydzień ze Spiżarnią w Tle. Przez cały czas jego
trwania będę Was raczyć przepisami na sprawdzone i pyszne
przetwory. Zaczynamy od
POMIDORÓW :)Ten przepis jest w mojej Rodzinie od bardzo dawna. Banalnie prosty. A w zimie smak
pomidora na kanapce nieoceniony. Nie lubię kupować wtedy
pomidorów w markecie -
jałowe, wodniste i zupełnie nie pachnące. Za to uwielbiam otwierać w tym czasie taki słoiczek. Zapach lata gwarantowany. I ten smak!
Pomidory świetnie nadają się same na kanapkę, rewelacyjnie smakują w
twarożku, a zupa pomidorowa na nich - poezja. Do tego typu
pomidorków możemy wykorzystać każde, ale najlepsze są limy, bawole
serca lub koktajlowe - np.
daktylowe. Ja własnie takie zakupiłam na samym początku lata za wtedy rewelacyjną cenę 2,5 zł za kilo. W zeszłym roku zabrakło ich na półeczkach mojej spiżarni i żałowałam ogromnie. Bo widząc, jak mój Smyk zajadał kanapkę z takim
pomidorkiem w styczniu (wykopałam jakiś słoiczek sprzed dwóch lat), nie mogłam odżałować, że nie
będę mogła raczyć go takimi rarytasami długo. W tym roku nie popełnię tego błędu - już niebawem szykuję się do kolejnej porcji wekowania - tym razem LIM :)
Składniki :
odpowiednia ilość
pomidorów - tyle ile mamy siły napakować do słoiczków ;) LIMY, bawole
serca lub koktajlowesłoiczkizapał do pracy :)
Pomidory płuczemy w wodzie. Jeśli mamy zamiar wekować
pomidory większe - limy lub bawole
serca- jednak te nie za wielkie - to najlepiej jest je obrać ze skóry. A więc:Przygotowujemy słoiki i nakrętki - wyparzamy. Umyte
pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie na dosłownie minutkę-dwie, tyle by pękła im skórka, aby łatwo się je obierało. Obrane od razu wrzucamy do gotowych wyparzonych słoiczków. Można pakować je w zasadzie po sam wierzch. Dokładnie wycieramy
boczki słoików oraz nakrętki. Zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy:- słoiki 1 l -- 20 minut od zagotowania się
wody- słoiczki do 0,5l -- 10 minut od zagotowania się
wodyW przypadku
pomidorków koktajlowych sprawa jest prostsza -
pomidorki wrzucamy w całości do słoiczków - ja ich nie obieram, gdyż szybko się rozlatują. Reszta czynności jest ta sama :) Smaczności !! :)
A już jutro zapraszam Was na Przepis na
POMIDORY W GALARECIE do słoiczków !! :)