Wykonanie
Od paru dni za oknem szaleje deszcz, więc zamiast chłodnika nagotowałam gar rozgrzewającej jesiennej zupy - fasolówki...Składniki:
żeberko wieprzowe wędzone (moje miało ok. 3/4 kg)3
marchewki2
pietruszki1/2
selera3
ziemniakiszklanka
suchej fasoliopakowanie
przecieru pomidorowego (u mnie Valfrutta - taki)łyżeczka suszonego
majerankusól,
pieprz do smaku
Fasolę namoczyć na noc.
Żeberko umyć, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, zalać ok. 1,5 l zimnej
wody i gotować ok. godzinę. Wrzucić wymoczoną i wypłukaną
fasolę, gotować ok. 20 minut. Warzywa obrać, pokroić, wrzucić do zupy. Dodać przecier,
majeranek, posolić i popieprzyć do smaku. Gotować do miękkości warzyw.Podawać z kawałkiem
żeberka.Smacznego!
Przepis powstał w ramach testowania produktów Index Food.