ßßß Cookit - przepis na Ajiaco - kolumbijska zupa ziemniaczano-kukurydziana

Ajiaco - kolumbijska zupa ziemniaczano-kukurydziana

nazwa

Wykonanie

Ajiaco - kolumbijska zupa pochodząca z rejonów Bogoty, wywodząca się jeszcze z czasów prekolumbijskich. Współcześnie gotowana z trzech rodzajów ziemniaka, z kolbami młodej kukurydzy, delikatnym mięsem kurczaka, podawana z gęstą kwaśną śmietaną, awokado i kaparami, przyprawiona kolumbijskim ostrym sosem aji.
Ja musiałam wprowadzić kilka zmian ponieważ nie wszystkie składniki były osiągalne:
- dałam ziemniaki irga, bo tylko takie aktualnie są u mnie na bazarze
- kolby kukurydzy zastąpiłam kukurydzą w puszce
- żółty kolor który zupa powinna mieć od żółtych ziemniaków i kukurydzy uzyskałam dzięki dodaniu szafranu
- zamiast aji użyłam tabasco
Składniki dla 2 osób:
średnia cebula
4 ząbki czosnku
pół piersi kurczaka
puszka kukurydzy
średnie bardzo dojrzałe awokado
3 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
2 średnie ziemniaki
szklanka mleka
szklanka wody
2 czubate łyżki gęstej śmietany
kilka kropli tabasco
szczypta szafranu
sól, biały pieprz
łyżka oliwy
łyżka masła
garść kolendry
Kukurydzę osączyć, rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zostawiamy ją w ciepłym piekarniku, żeby nie wystygła. Dzięki temu zabiegowi wydobędziemy z kukurydzy jej naturalną słodycz.
Szafran namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody.
W garnku na oliwie i maśle przez chwilę podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek w plasterkach, dodać umytą, osuszoną i pokrojoną na 4-5 części pierś kurczaka, smażyć 2 minuty. Zalać wodą i mlekiem, gotować 15 minut, kurczaka wyjąć na miseczkę, poszarpać na mniejsze kawałeczki, wstawić do ciepłego piekarnika żeby nie ostygł. Do zupy dodać połowę upieczonej kukurydzy (resztę zostawić w piekarniku), szafran, sól, pieprz, tabasco, gotować kolejne 10 minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować.
Podawać w miseczkach, do każdej nalać zupę, włożyć poszarpanego kurczaka, pozostałą kukurydzę, cząstki awokado, łyżkę śmietany, posypać kaparami i kolendrą.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/02/ajico-kolumbijska-zupa-ziemniaczano.html