Wykonanie
Proszę Państwa
ośmiornica to bardzo delikatne
mięsko, a dobrze zrobiona wprost rozpływa się w ustach… i nie wiem jak u Was ale w moim sklepie na B… jest ostatnio w ciągłej sprzedaży ;)Składniki:1 kg
ośmiornica1/4 kg ugotowanej zielonej
fasolki5 - 6 ugotowanych
ziemniaków1
czerwona cebula3 łyżki posiekanych świeżych
ziół (
bazylia,
mięta,
szałwia)3 łyżki pokruszonego bałkańskiego
serasól,
pieprz do smaku
oliwa z oliwekDoskonały przepis na gotowanie
ośmiornicy znalazłam na stronie KWESTIA SMAKU -
ośmiornicę należy odmrozić, porządnie opłukać, włożyć do garnka z odrobiną
oliwy i 2-3 ząbkami
czosnku na dnie, szczelnie zakryć i gotować na minimalnym ogniu ok. 1 godz.Ostudzoną
ośmiornicę pokroiłam na cząstki i wymieszałam w misce z pozostałymi składnikami -
fasolką (też ją pokroiłam na mniejsze kawałki),
ziemniakami,
cebulą pokrojoną w piórka,
ziołami i
serem. Jako dressingu użyłam sosu z gotowania
ośmiornicy, wystarczyło go trochę zredukować i rozgnieść widelcem
czosnek.Smacznego!