Wykonanie
Pomysł na poniższe danie zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku, oryginalny przepis tutaj .Składniki dla 4 osób:jedna polędwiczka wieprzowa ok. 500-600g
sól,
pieprz do natarcia
polędwiczkiłyżka
oleju do smażenia1/2 kg
pieczarek2
cebulegarstka
suszonych grzybówłyżka klarowanego
masłakieliszek
portołyżka
sosu worcesterłyżka
sosu sojowegopieprz do smakuPolędwiczkę należy umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu, natrzeć
solą i
pieprzem i odstawić przynajmniej na godzinę.
Grzyby namoczyć na godzinę a
potem podgotować w tej samej wodzie. Po ostudzeniu pokroić na mniejsze części, ale
wody nie wylewać :)
Polędwiczki smażyć na
maśle po 5-10 minut z każdej ze stron (zależy od grubości
polędwiczki), odłożyć na talerz na kilka minut, żeby odpoczęła.
Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki lub połówki, podsmażyć na
maśle wraz z pokrojoną w piórka
cebulą. Dodać
porto, odparować
alkohol. Dodać
suszone grzyby wraz z
wodą z ich gotowania oraz resztę przypraw, poddusić ok. 15 minut.Polędwiczkę pokroić na plastry, podać z
pieczarkami i puree ziemniaczanym.Smacznego!