ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Pomysł na poniższe danie zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku, oryginalny przepis tutaj .
Składniki dla 4 osób:
jedna polędwiczka wieprzowa ok. 500-600g
sól, pieprz do natarcia polędwiczki
łyżka oleju do smażenia
1/2 kg pieczarek
2 cebule
garstka suszonych grzybów
łyżka klarowanego masła
kieliszek porto
łyżka sosu worcester
łyżka sosu sojowego
pieprz do smaku
Polędwiczkę należy umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu, natrzeć solą i pieprzem i odstawić przynajmniej na godzinę. Grzyby namoczyć na godzinę a potem podgotować w tej samej wodzie. Po ostudzeniu pokroić na mniejsze części, ale wody nie wylewać :)
Polędwiczki smażyć na maśle po 5-10 minut z każdej ze stron (zależy od grubości polędwiczki), odłożyć na talerz na kilka minut, żeby odpoczęła.
Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki lub połówki, podsmażyć na maśle wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Dodać porto, odparować alkohol. Dodać suszone grzyby wraz z wodą z ich gotowania oraz resztę przypraw, poddusić ok. 15 minut.
Polędwiczkę pokroić na plastry, podać z pieczarkami i puree ziemniaczanym.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/05/poledwiczka-wieprzowa-z-pieczarkami.html