Wykonanie
Dzisiaj coś na prośbę Anety :) sernik
śmietankowy mojej Teściowej. Puszysty, kremowy - po prostu pyszny a do tego na
czekoladowym spodzie. czy może być lepiej?potrzebne składniki:ciasto:3 szklanki
mąki,1 szklanka
cukru,1 kostka
margaryny,1
proszek do pieczenia,2 łyżka
kakao,5
żółtek.masa serowa:5
białek,1 szklanka
cukr,1
budyń śmietankowy,1/2 kg
sera do sernika,1/2 l
śmietany 18%Mąkę łączymy z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
kakao. Następnie dodajemy
margarynę i siekamy, dodajemy
żółtka i zagniatamy. masę dzielimy na dwie nierówne części, 2/3masy wałkujemy i wykładamy nim dno prostokątnej formy do pieczenia, resztę wkładamy do zamrażalnika.
Śmietanę ubijamy z
cukrem,
budyniem, następnie stopniowo dodajemy
ser. Na końcu dodajemy ubite na sztywno
białka. Masę wylewamy na spód z ciasta, posypujemy startym na grubej tarce
ciastem.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut. Zostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.Można posypać
cukrem pudrem.