ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE - MOJA PIERWSZA

SZARLOTKA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE - MOJA PIERWSZA

nazwa

Wykonanie

Jeszcze nigdy nie robiłam szarlotki. Zmobilizowała mnie do tego Margarytka ( nieświadomie oczywiście ) organizując na swoim blogu konkurs na jego 6 urodziny. Długo przeglądałam słodkie przepisy i mój wzrok utknął właśnie na tym, pomyślałam sobie: a niech mnie, trzeba w końcu spróbować!!!!! I jest, a właściwie już nie ma, bo szarlotka jest naprawdę smakowita :P Dodam, że trzymałam się sztywno przepisu Margarytki, bałam się żebym czegoś nie sknociła, oryginalny przepis znajdziecie tutaj .
P.S. Wybaczcie zdjęcia, mój aparat wciąż w naprawie, działam na takim malutkim pożyczonym ( lepszy rydz niż nic ;)).
Składniki na ciasto półkruche ( tortownica 21 cm):
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g masła z lodówki
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany- dałam 18%
Składniki na jabłkowy farsz:
5-6 jabłek
1 łyżka przyprawy korzennej do pierniczków
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka bułki tartej
Składniki na kruszonkę:
75 g mąki tortowej
50 g cukru
40 g masła z lodówki
Dodatkowe składniki:
1 łyżka bułki tartej, potrzebna do posypania ciasta
cukier puder do posypania kruszonki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, żółtka, śmietanę. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie gładka masa. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Jabłka posypujemy łyżką przyprawy korzennej i łyżką bułki tartej oraz 2 łyżkami cukru trzcinowego- odstawiamy. Następnie przygotowujemy kruszonkę, zagniatamy wszystkie składniki dokładnie tak, jak napisała Margarytka, aby miały konsystencję mokrego piasku ( tak było naprawdę).
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy do rozmiaru formy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto dociskamy do brzegów, nakłuwamy widelcem i posypujemy jedną łyżką bułki tartej. Na tak przygotowany podkład przekładamy masę jabłkową, równamy i posypujemy kruszonką.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut. Smacznego - jest pyszna!!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/11/SZARLOTKA-NA-POLKRUCHYM-CIESCIE-MOJA-PIERWSZA.html