Wykonanie
Drożdżowy zawijaniec, rodzaj nadziewanego
chlebka, trochę przypominający zwiniętą pizzę - tyle gadania, a to po prostu stromboli :-)Pyszne, aromatyczne i niesamowicie pachnące kromki gorącego
chlebka same wskakują do ust. Naprawdę nie można się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej i taki bochenek znika w oka mgnieniu.To bardzo podstawowa wersja stromboli urzekająca swoją prostotą - to w niej tkwi właśnie siła tego dania. Nadzienie z
pomidorowego sosu,
mozzarelli i
dojrzewającej szynki z dodatkiem
bazylii i tyle :-) Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby nadzienie zmodyfikować, wzbogacić. Tyle ile w Was fantazji tyle wersji...Inspiracją jest książka The Hairy Bikers' Big Book of Baking oraz program Hairy Bikers ' Bakeation.

Składniki:Ciasto:500 g semoliny (może być
kasza manna)1 opakowanie
drożdży instant2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwek300 ml ciepłej
wodypszenna mąka do podsypania
oliwa z oliwek do natłuszczaniaNadzienie:4 łyżki
oliwy z oliwek1
cebula, drobno posiekana2 ząbki
czosnku, rozgniecione1 puszka
pomidorów, w kawałkach1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka
cukru100 g prosciutto lub innej
szynki dojrzewającej (ok. 8-10 plastrów)2 opakowania
mozzarelli w zalewie (250 g)20 listków świeżej
bazyliigruboziarnista
sól, grubo zmielony
pieprz - do posypania i doprawienia

Przesiać semolinę do dużej miski, wmieszać
drożdże i
sól. Dodać
oliwę,
wodę i wymieszać do połączenia składników. Wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę natłuścić
oliwą, umieścić w niej kulę ciasta i przykryć natłuszczoną folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu podwojenia jego objętości.Przygotować
sos pomidorowy. Rozgrzać 2 łyżki
oliwy na patelni i na średnim ogniu smażyć
cebulę przez 5 minut, aż zmięknie i lekko się zezłoci. Pod koniec smażenia dodać na minutę
czosnek. Następnie dodać puszkę
pomidorów,
oregano i
cukier, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Gotować bez przykrycia na maksymalnej mocy przez 8-10 minut, aż sos się zredukuje i stanie bardzo gesty. Gdy będzie gotowy zestawić patelnię z palnika.Arkusz papieru do pieczenia lekko oprószyć zwykłą
mąką i rozciągnąć na nim ciasto w prostokąt o wymiarach ok. 32x42 cm. Posmarować wierzch
sosem pomidorowym - pozostawiając przy każdej krawędzi nie posmarowany kawałek szerokości 2 cm. Na sosie ułożyć plastry prosciutto, na nich plasterki
mozzarelli, z wierzchu posypać
porwanymi, świeżymi listkami
bazylii.Dwie krótsze nieposmarowane krawędzie założyć do środka (zapobiegnie to wypływaniu nadzienia), a następnie, od dolnego dłuższego
boku prostokąta zaczynając, zwinąć ciasto jak
struclę. Ułożyć złączeniem do dołu, zlepić boki i przełożyć na tym samym arkuszu papieru na blaszkę. Przykryć natłuszczoną folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Gdy minie czas wyrastania posmarować stromboli pozostałą
oliwą i posypać świeżo zmielonym
pieprzem i gruboziarnistą
solą - ja
sól zredukowałem do minimum, bo mało jej używam. Piec 25-30 minut, aż ciasto będzie ładnie rumiane.Po wyjęciu, gdy chwilkę przestygnie, kroić po skosie w kromki. Można podać z dobrą
oliwą.Smacznego :-)Jeśli spodobało Ci się stromboli to rzuć
okiem również na:Chlebek nieźle nadziany - Dresdner Handbrot
