ßßß
Składniki:Ciasto:500 g semoliny (może być kasza manna)1 opakowanie drożdży instant2 łyżeczki soli2 łyżki oliwy z oliwek300 ml ciepłej wodypszenna mąka do podsypaniaoliwa z oliwek do natłuszczaniaNadzienie:4 łyżki oliwy z oliwek1 cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku, rozgniecione1 puszka pomidorów, w kawałkach1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka cukru100 g prosciutto lub innej szynki dojrzewającej (ok. 8-10 plastrów)2 opakowania mozzarelli w zalewie (250 g)20 listków świeżej bazyliigruboziarnista sól, grubo zmielony pieprz - do posypania i doprawienia
Przesiać semolinę do dużej miski, wmieszać drożdże i sól. Dodać oliwę, wodę i wymieszać do połączenia składników. Wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę natłuścić oliwą, umieścić w niej kulę ciasta i przykryć natłuszczoną folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu podwojenia jego objętości.Przygotować sos pomidorowy. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i na średnim ogniu smażyć cebulę przez 5 minut, aż zmięknie i lekko się zezłoci. Pod koniec smażenia dodać na minutę czosnek. Następnie dodać puszkę pomidorów, oregano i cukier, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia na maksymalnej mocy przez 8-10 minut, aż sos się zredukuje i stanie bardzo gesty. Gdy będzie gotowy zestawić patelnię z palnika.Arkusz papieru do pieczenia lekko oprószyć zwykłą mąką i rozciągnąć na nim ciasto w prostokąt o wymiarach ok. 32x42 cm. Posmarować wierzch sosem pomidorowym - pozostawiając przy każdej krawędzi nie posmarowany kawałek szerokości 2 cm. Na sosie ułożyć plastry prosciutto, na nich plasterki mozzarelli, z wierzchu posypać porwanymi, świeżymi listkami bazylii.Dwie krótsze nieposmarowane krawędzie założyć do środka (zapobiegnie to wypływaniu nadzienia), a następnie, od dolnego dłuższego boku prostokąta zaczynając, zwinąć ciasto jak struclę. Ułożyć złączeniem do dołu, zlepić boki i przełożyć na tym samym arkuszu papieru na blaszkę. Przykryć natłuszczoną folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Gdy minie czas wyrastania posmarować stromboli pozostałą oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem i gruboziarnistą solą - ja sól zredukowałem do minimum, bo mało jej używam. Piec 25-30 minut, aż ciasto będzie ładnie rumiane.Po wyjęciu, gdy chwilkę przestygnie, kroić po skosie w kromki. Można podać z dobrą oliwą.Smacznego :-)Jeśli spodobało Ci się stromboli to rzuć okiem również na:Chlebek nieźle nadziany - Dresdner Handbrot