ßßß
            
        
Składniki (5 naleśników):5 sporych naleśników (30cm)400 g piersi z kurczaka1 mała cebula2 łyżeczki oliwy z oliwek2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki1 papryka czerwona1 dojrzały pomidor500 ml śmietanysól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuposiekana natka pietruszki - do podania
Na patelni, na oliwie, zeszklić drobno posiekaną cebulę, a następnie dodać pokrojone w spore kawałki mięso kurczaka. Obsmażyć je na oleju ze wszystkich stron tak, aby było białe.Patelnię zdjąć z palnika i wsypać do niej paprykę w proszku. Całość dokładnie wymieszać, a następnie dodać pokrojoną paprykę i wyfiletowanego (pozbawionego skórki i pestek) pomidora. Podlać odrobinę wodą i dusić na małym ogniu przez kwadrans, aż kurczak i warzywa będą miękkie.Gdy danie będzie gotowe, odcedzić je na gęstym sicie, a zawartość sita przestudzić. Stałe części bardzo drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa na bardzo grubym sitku (polecam jednak posiekać). Odsączony płyn z duszenia mięsa wlać z powrotem na patelnię, dodać 400 ml śmietany i zagotować.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Na naleśniki nałożyć posiekany farsz, posmarować każdy naleśnik łyżką sosu, zwinąć w rulon i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać pozostałym sosem i piec przez około 10 minut. Podawać polane resztką śmietany, posypane pietruszką.Smacznego :-)