ßßß
Składniki (2-3 porcje):600 g obranych ziemniaków200-240 g mąki krupczatki120 g bryndzy2 łyżki śmietany 18 %100 g boczku surowego, wędzonegosól, pieprz - do smakuZagotować w dużym garnku wodę na kluseczki. Po zawrzeniu dodać sól.Przygotować boczek. Pokroić go w kostkę i usmażyć na patelni. Po usmażeniu dodać bryndzę i śmietanę. Podgrzać mieszając do rozpłynięcia się sera, doprawić pieprzem.Surowe, obrane ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane (lub zmielić w malakserze). Dodać mąkę w ilości odpowiedniej do uzyskania niezbyt rzadkiego ciasta, które będzie można przetrzeć przez sito do garnka z gotującą się wodą (ja dałem równo 200 g). Dodać do ciasta sól i skorzystać z jednego z wielu sposobów na pyszne szpecle i ich pochodne . Słowacy i Czesi korzystają z hebla o ile dobrze się orientuję. Halušky gotować 2-3 minuty od ich wypłynięcia. Odcedzić, wrzucić na patelnię z bryndzowym sosem, podgrzać i nakładać na talerze. Smacznego :-)Zapraszam do przeczytania pozostałych wpisów dotyczących szpecli:Kässpätzle - kluseczki seroweSpätzle - szpecle, mączne kluseczki