Wykonanie
Kiełbaski norymberskie to specjalność tego pięknego miasta. Praktycznie każdy jego zakątek nimi pachnie. I to naprawdę wspaniały zapach, w przeciwieństwie do wielu grillbud, które można spotkać na ulicach rożnych miast. I nie chodzi mi tylko o nasze miasta, bo szczerze mówiąc rzadko mam ochotę na taki street food - poza Berlinem i teraz Norymbergą.
Historia
kiełbasy norymberskiej sięga roku 1313. Obecnie jest chroniona znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne . Norymberska
kiełbaska to prawdziwy maluch, waży 20-25 g i ma 7-9 cm długości. Musi zostać wyprodukowana w Norymberdze zgodnie z
pewnymi określonymi zasadami z niezbyt tłustego
mięsa wieprzowego, średnio rozdrobnionego. Jest doprawiana
majerankiem,
solą i
pieprzem oraz dodatkowymi
przyprawami stanowiącymi tajemnicę danego rzeźnika.
Sposób jej serwowania opiera się na kilku zasadach. Tradycyjnie
kiełbaska jest grillowana na ruszcie opalanym drewnem. Grillowane
kiełbaski są podawane na cynowych talerzach w ściśle określonych konfiguracjach ilościowych po 6, 8, 10 lub 12 sztuk z tradycyjnymi przystawkami, czyli w towarzystwie
kapusty kiszonej podanej na ciepło (smażonej lub duszonej) lub świeżej z
beczki, sałatek ziemniaczanych, z
chrzanem lub
musztardą.
W podobnych ilościach podawane są Saure Zipfel, czyli potrawa z kiełbasek gotowanych w zalewie octowej z dodatkiem
cebuli i przypraw (
liścia laurowego, jałowca).
W ilości 3 sztuk
kiełbaski serwowane są jako Drei im Weckla (lub też Drei im Weggla) – to po prostu trzy grillowane
kiełbaski norymberskie w podłużnej bułeczce, jedzone z reguły w towarzystwie
musztardy. To taki typowy fast food norymberski.
G´häck-Weckla albo G´häck-Brot to nadzienie z dwóch surowych kiełbasek wymieszane z posiekaną
cebulą i rozsmarowane na
bułce (Weckla) lub
chlebie (Brot)
Wreszcie jedna sztuka grillowanej
kiełbaski na widelcu – to klasyczna przystawka podawana gdy nie macie ochoty na kiełbasiane danie główne :-)
Już jutro zaproszę na przepisy z norymberskim przysmakiem, a za dni kilka na fotorelację z Norymbergii :-)